Prvi kandidat za NOVOG selektora Srbije je Obradović!

Autor:

Kako prenosi "Sportski žurnal", sve je izvesnije da će naslednik Saše Đorđevića biti još jedan "Saša". Njegov nekadašnji saigrač - Obradović. Objašnjeno je i zbog čega je malo verovatno da to bude Igor Kokoškov...

1
A- A A+
Foto: MONDO/Mladen Šolak

  Vreme je za izbor novog selektora Srbije!

Aleksandar "Saša" Đorđević povukao se sa te pozicije posle šest uspešnih i vrlo lepih godina, shvativši da je vreme da tu poziciju prepusti nekom drugom. Odluku je doneo i pre Mundobasketa u Kini, na kome njegov mandat ipak nije završen medaljom, nego najslabijim plasmanom posle tri osvojene srebrne medalje: Svetsko i Evropsko prvenstvo, kao i Olimpijske igre...

Od zvaničnog saopštavanja odluke da odlazi - u javnosti se dva imena izdvajaju u odnosu na ostala, a videćemo uskoro da li se to poklapa i sa željama KSS.

Kako prenosi današnji "Sportski žurnal", najbliži klupi "orlova" jeste Saša Obradović, nekadašnji reprezentativac Srbije, s kojom je kao igrač osvojio šest velikih odličja, a koji već godinama u Evropi pokazuje da je odličan trener.

Trenersku karijeru počeo je u Nemačkoj, gde je i završio igračku, potom je bio u Ukrajini i Poljskoj, da bi odličan period beležio u Albi i Lokomotivi Kubanj.

Sada vodi Monako, koji je preuzeo u februaru i potom odveo do finala plej-ofa gde ih je pobedio ASVEL, a ovaj klub iz Kneževine će se naredne godine takmičiti u Evrokupu, što je jedan od uslova koje naredni selektor, zbog FIBA propisa, "mora" da ispunjava.

Problem prave FIBA prozori kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koji će se opet održavati usred sezone, dok Evroliga ni ovoga puta neće praviti ustupke.

Kalendar ovog takmičenja poklapa se sa terminima kvalifikacija, tako da klubovi neće puštati svoje košarkaše da nastupaju za nacionalne timove zbog obaveza u Evroligi, što je slučaj kakav smo videli i tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo...

Kao drugi kandidat spominjao se Igor Kokoškov, međutim agent Miodrag Ražnatović kazao je da prema njegovim saznanjima - 99% neće naslediti Sašu Đorđevića.

Razlog je što NBA timovi ne dopuštaju ni pomoćnim trenerima da odsustvuju za vreme sezone, mada se mnogi nadaju da bi Vlade Divac mogao da napravi ustupak sa njim u Sakramentu, tako da iz ove perspektive to deluje nemoguće - sem ako Kokoškov ne napusti Kingse.

Kao treća, i najmanje popularna opcija, u javnosti se spominje mogućnost da jedan trener vodi tim u kvalifikacijama, dok bi drugi (Evroliga, NBA) preuzeo ekipu posle toga.

Srbiju u julu očekuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, pa posle toga nadamo se i Olimpijske igre, dok bi potom od jeseni bile nastavljene kvalifikacije za Eurobasket, gde bismo ponovo imali problem oko toga koji trener može, a koji ne može da vodi "orlove".

Ipak, "rezervna" varijanta bila bi da neko od iskusnih srpskih trenera iz Evrolige, poput Željka Obradovića ili Svetislava Pešića, poveri svojim pomoćnicima mečeve u kvalifikacijama - do turnira za Olimpijske igre, ali sve će zavisiti i od strategij koju Košarkaški savez Srbije bude zastupao u narednim nedeljama, odnosno ideje o tome na koji period traže trenera...

Šta vi mislite, šta je i ko je najbolja opcija?

Tagovi:
Sve vijesti