Švercovali marihuanu pod šifrom "Nevjesta"

Autor:

Apelacioni sud odbio je žalbe izjavljene na pritvor Podgoričanima Ljindonu Camaju (39) i Zdravku Delibašiću (54) koji su uhapšeni u maju ove godine u okviru velike akcije kodnog naziva “Martini”

Švercovali marihuanu pod šifrom "Nevjesta" Foto: MUP Srbije

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Nikola Đokić koji se već ranije nalazio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pišu Dnevne novine.

Prema sumnjama istražitelja, ova grupa je u tri navrata krijumčarila opojnu drogu marihuanu iz Albanije u evropske zemlje. Naime, postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija, osnovana početkom 2017. godine, krijumčarila oko 600 kg marihuane iz Albanije u zemlje zapadne Evrope Njemačku, Belgiju i Austriju.

U Njemačkoj, gdje je zaplijenjeno oko 200 kg marihuane, protiv više pripadnika ove kriminalne organizacije, pred nadležnim pravosudnim organima, vodi se krivični postupak zbog krivičnog djela organizovani kriminal.

Osnovana sumnja da su Camaj, Delibašić i Đokić počinili ovo krivično djelo proizilazi iz dokaznog materijala prikupljenog mjerama tajnog nadzora u Njemačkoj, odnosno audio zapisa i transkripata telefonskih komunikacija okrivljenih i lica protiv kojih se vodi krivični postupak u toj državi.

Naime, dokazni materijal prikupljen mjerama tajnog nadzora u Njemačkoj i Crnoj Gori ukazuje na osnovanu sumnju da je okrivljeni Camaj organizovao kriminalnu organizaciju.

On je u razgovoru sa Delibašićem 18. februara 2017. godine šifrovano pitao kolika je cijena za kilogram marihuane.

U sljedećem razgovoru Delibašić mu, kako se osnovano sumnja, šifrovano saopštava da je i u Njemačkoj u gradu gdje je brat M., cijena 1.600 eura za kilogram.

U jednom od razgovora takođe šifrovano spominje se “nevjesta”, što je šifra za drogu.

“M., kako se osnovano sumnja, šifrovano obavještava Delibašića da neće niko da kupi marihuanu dok ne vide „nevjestu” (drogu), hoće da vide kvalitet pa tek onda da pregovaraju, na šta mu Delibašić kazuje da će reći ovima (kako se sumnja Camaju i nN licima iz Albanije) da „vode nevjestu gore kompletnu”, pa šta bude, aludirajući kako se osnovano sumnja da će za Njemačku otići cjelokupna isporuka marihuane i da bi najbolje bilo da se to obavi to što prije”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Sve vijesti