U vrtićima bez jasnog određivanja pola

Zvaničnici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema preporučili su vaspitačima u obdaništima da se ne obraćaju djeci sa "dječak" ili "djevojčica" jer bi ta vrsta jezika u kojoj se jasno određuje pol mogla kasnije da vodi nasilju.

0
A- A A+
djeca, dijete, djevojčica Foto: m:tel

Nove smjernice NHS-a predstavljaju dio pilot projekta čiji je cilj uspostavljanje obdaništa i predškolskih ustanova u kojima ne postoji razlika među polovima.

Osoblje će se obučavati tako da izbjegava rodne stereotipe, kao i tome kako komunicirati sa djecom i kako izbjeći "nenamjernu segregaciju".

"Tokom obuke osoblje će se obučavati o jeziku koji treba ili ne treba koristiti sa djecom, a koji može kasnije da vodi nasilju i ubistvu", saopštio je NHS, piše "Dejli mejl".

NHS savjetuje vaspitačima da preispitaju korištenje rečenice "Dobro jutro, dječaci i djevojčice" i da ulože napor da ne koriste fraze i riječi koje prave jasnu razliku između dječaka i djevojčica.

Takođe, osoblje se poziva da obrati pažnju na djecu i posjetioce koji govore riječi koje su negativne prema različitim polovima.

"Usputni komentari vezani za pol mogu da se čine bezopasnim, ali njihove posljedice mogu da budu ogromne i da utiču na dijete za cijeli život", navodi se u saopštenju.

Kritičari kažu da su ove smjernice prilično autoritarne i da ukazivanje na moguće nasilje i ubistvo kasnije u životu, ipak, predstavlja ekstrem. 

Tagovi:
Sve vijesti