Boris Džonson: BRITANIJA JE HULK!

Autor:

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se ostvaruje ogroman napredak ka postizanju sporazuma o Brexitu između EU i Velike Britanije, sada kada je "Britanija pobesnela kao Hulk".

0
A- A A+
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

  Džonson je uporedio Veliku Britaniju u ovom slučaju sa superherojem iz stripova i filmova Hulkom.

"Što je Hulk besniji to postaje jači i uvek se izvuče čak iako izgleda da je dobro vezan, to je slučaj sa ovom zemljom", rekao je Džonson.

"Kad sam došao na ovu funkciju svi su govorili da apsolutno nije moguća nikakva izmena sporazuma. Oni (vođe EU) su promenili mišljenje i kao što vidite vrlo dobar razgovor se vodi oko problema kako tretirati severnoirsku granicu. Ostvaruje se ogroman progres", rekao je Džonson a prenosi "Mejl on sandej".

EU i Velika Britanija ne mogu da se slože oko toga kako izbeći ponovno uspostavljanje fizičke granice između Irske, države članice Unije, i britanske provincije Severne Irske posle Bregzita. London odbacuje bezbednosnu meru koja je uključena u sadašnjem sporazumu, takozvani bekstop, dok EU smatra da je to neophodno jer ne postoji druga verodostojna alternativa.

Bekstop predviđa da Britanija ostane u jedinstvenom carinskom tržištu sa EU ako bolje rešenje za bekstop ne bude nađeno posle isteka određenog prelaznog perioda.

"Biće mnogo posla do 17. oktobra. Ali ja ću ići na taj samit i dobiću sporazum, zaista imam nade. A ako ne dobijemo sporazum, e pa izaćićemo 31. oktobra", rekao je Džonson, u osvrtu na poslednji samit EU pre izlaska Velike Britanije iz Unije.

On je već odbacio da će tražiti tromesečno odlaganje Bregzita, na šta ga obavezuje prošlonedeljno glasanje u britanskom Parlamentu, kojim se sprečava izlazak iz EU bez sporazuma.

Džonson se sutra sastaje sa predsednikom Evropske komisije, Žan-Klodom Junkerom, i evropskim zvaničnikom zaduženim za Bregzit, Mišelom Barnijeom.

Sve vijesti