Han TRAŽI VIŠE NOVCA od članica

Autor:

Budući evropski komesar za budžet i administraciju, Johanes Han, insistira na budžetskom planu s dodatnim troškovima za članice. Ni u njegovoj domovini, Austriji, nisu voljni da plaćaju toliko.

0
A- A A+
han Foto: Tanjug

  "Postoje određeni zadaci koje moramo ispuniti i želje članica. Težište je zaštita spoljne granice i izgradnja delotvorne agencije za zaštitu granica sa oko 10.000 ljudi. To ne može da se uradi bez novca", poručio je Han u intervjuu za bečki dnevniku "Esterajh".

Istakao je da dodatni zadaci koštaju, te da je predlog budžeta sve predvideo, kako te želje, tako i izlzak Velike Britanije iz EU.

"Ako se dodatni troškovi uporede s brojem stanovnika, onda to znači po glavi građana dodatni trošak u visini od jedne 'kafice' dnevno", objasnio je Han, koji je uveren da će se postići kompromis.

On je podsetio da je jedini komesar koji direktno referiše o svom resoru predsednici Evropske komisije, i da se radi o najznačajnijem resoru.

Izrazio je nadu da će Velika Britanija istupiti iz članstva EU uz dogovoreni sporazum, jer se radi o drugoj privredi po veličini u EU i 11 milijardi evra koje London neće više uplaćivati u budžet EU.

Hanu će biti veoma teško da ovo sprovede u delo jer ni Narodna partija (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca, iz koje potiče i sam Han, nije voljna da plaća više u budžet Unije.

Tagovi:
Sve vijesti