Nurković u Beogradu na ceremoniji Transportne zajednice

Autor:

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković prisustvuje danas ceremoniji inauguracije Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu.

0
A- A A+
Foto: Promo/msp.gov.me

  Ugovor o uspostavljanju Transportne zajednice potpisan je od strane predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke u Trstu 2017. godine kao sukcesor Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO Memorandum).

Cilj ugovora je integracija transportnih tržišta, usaglašavanje zakonodavstva u oblasti saobraćaja s pravnom tekovinom EU, uspostavljanje strukture socijalnog dijaloga između članica potpisnica itd. Na ovaj način stvoriće se preduslovi za konkurentno tržište i privredni rast cijelog regiona, te omogućiti bolji protok robe i kapitala, kao i povezivanje Crne Gore s centralnom transportnom mrežom Evropske unije.

Na ceremoniji inauguracije i povezanom seminaru govorili su EU komesarka za saobraćaj Violeta Bulc, premijerka Ana Brnabić, potpredsjednica Vlada i ministarka saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović i interim direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Alain Baron.

Brnabić je ovom prilikom istakla da „danas šaljemo važnu poruku da možemo uspješno da sarađujemo sa svim partnerima u regionu i da nalazimo načine da prevazilazimo prepreke i imamo bolju budućnost“ dok je potpredsjednica Vlade i ministarka saobraćaja Mihajlović podvukla da će Transportna zajednica pomoći dostizanju višeg životnog standarda za sve građane i približiti zemlje regiona Evropskoj uniji.

Evropska komesarka Bulc je u svom govoru, s druge strane, naglasila da će se uspostavljanjem Stalnog sekretarijata Transportne zajednice ubrzati i fokusirati proces identifikacije regionalnih projekata i njihovog sprovođenja i naglasila da se putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan već stavilo na raspolaganje 760 miliona eura zemljama u regionu u vidu direktnih grantova za infrastrukturne projekte, te da efekat dosadašnjih ulaganja dostiže preko tri milijarde eura u kombinaciji sa kreditima i privatnim investicijama.

Pored ministra Nurkovića, ceremoniji inauguracije prisustvuje i državna sekretarka Ministarstva saobraćaja i pomorstva Angelina Živković koja je, potsjećamo juče, zajedno s komesarkom Bulc, potpredsjednicom Vlade i ministarkom saobraćaja Mihajlović i drugim visokim zvaničnicima učestvovala na okruglom stolu na temu ,,Žene u saobraćaju“.

Sve vijesti