Pažin: Nulta tolerancija prema nasilju nad novinarima

Autor:

Crnogorsko i ostala društva ZB duguju svojim medijima mnogo više od slobode novinara da izještavaju o bilo kojoj temi, porućio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na prijemu za učesnike konferencije Medijski dani EU-Zapadni Balkan

Pažin: Nulta tolerancija prema nasilju nad novinarima Foto: Služba za odnose s javnošću

Pažin je ocijenio da za punu afirmaciju medijskih sloboda mora najprije postojati ambijent nulte tolerancije prema nasilju nad novinarima, a zatim i pristojan socio-ekonomski položaj novinara i poštena tržišna utakmica u medijskoj industriji.

On je naglasio je da Crna Gora čini ozbiljne napore da obezbijedi najveći stepen bezbjednosti novinara.

“Ostvarili smo značajan napredak u ovom smislu. Danas su naše institucije mnogo sposobnije da spriječe, istraže i kazne bilo koji oblik nasilja nad novinarima. Ovo se može vidjeti iz nedavnih istraga, optužnica i osuđujućih presuda protiv odgovornih za nasilje nad novinarima”, kazao je Pažin.

On je dodao da crnogorske institucije sarađuju sa medijskom zajednicom i civilnim društvom na istraživanju neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima iz prethodnog perioda.

„To je veoma važno, ne samo za ostvarenje pravde za žrtve, već i da bismo poslali jasnu poruku da će država učiniti sve da otkrije i kazni odgovorne za krivična djela nad novinarima“, ocijenio je Pažin.

Kako je naveo, Vlada je inicirala sveobuhvatnu reformu medijskih zakona, u cilju daljeg unapređenja zakonodavnog ambijenta za slobodne i profesionalne medije.

„Sarađujemo sa predstavnicima medija, civilnog društva i akademske zajednice, oslanjajući se na ekspertizu međunarodnih partnera, kako bismo uvrstili u naše zakonodavstvo najviše evropske standarde slobode i profesionalizma u medijima“, pojasnio je Pažin.

Prema njegovim riječima, Vlada nastoji da uvede fond za podršku medijskom pluralizmu i samoregulaciji, ali i da unaprijedi transparentnost svih oblika javnog finansiranja nezavisnih medija.

Pažin je kazao da su se građani Zapadnog Balkana uvjerili kroz istoriju da mediji imaju moć da oblikuju i štite društvene vrijednosti, ali i da podstiču na mržnju i destrukciju.

Zbog toga, istakao je on, slobodni mediji imaju i veliku odgovornost, da uvjek imaju na umu javni interes kada informišu, obrazuju i zabavljaju građane.

„Ovo jedino može biti postignuto kroz strogo poštovanje etičkih i profesionalnih standarda novinarstva, pristojan socio-ekonomski položaj novinara i pouzdanu zaštitu njihovog profesionalnog i moralnog integriteta“, naglasio je Pažin.

On je ocijenio da je konferencija Medijski dani EU-Zapadni Balkan, koja se ove godine prvi put održava u Crnoj Gori, dobra prilika za razgovor o modelima regionalne saradnje koji bi doveli do unapređenja slobode i profesionalnosti medija na Zapadnom Balkanu.

Tagovi:
Sve vijesti