Vlada: Albanija nije odgovorila o mHE na Cijevni

Autor:

Nadležni organi Albanije nijesu blagovremeno,adekvatno ni argumentovano odgovorili na zahtjeve Crne Gore o izjašnjenju o mogućem prekograničnom uticaju izgradnje malih hidroelektrana na Cijevni,konstatovano je na današnjoj sjednici Vlade

Vlada: Albanija nije odgovorila o mHE na Cijevni Foto: Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno nakon sjednice, iskazana je odlučnost da Crna Gora dodatno pokrene sve raspoložive mehanizme definisane međunarodnim konvencijama, direktivama i protokolima koji su obavezujući za sve države potpisnice tih akata i koje na do kraja jasan način uređuju međunarodne vodne odnose.

Zaključeno je da ta tema bude aktuelizovana na predstojećoj sjednici Međudržavne komisije Crne Gore i Albanije za saradnju u vodoprivredi koja je zakazana za 19. septembar.

„Tokom rasprave iskazana je opredijeljenost Crne Gore za poštovanje svih standarda u upravljanju vodama kako sa aspekta potencijalne izgradnje novih energetskih kapaciteta tako i sa aspekta valorizacije vodnih resursa koji pripadaju Crnoj Gori, a koji su duži niz godina u funkciji proizvodnje električne energije u susjednoj Bosni i Hercegovini“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o izmijeni i dopuni sastava Crnogorske komisije za saradnju sa Albanijom u vodoprivrednim odnosima.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović imenovan je umjesto preminulog člana, profesora Mićka Radulovića. Za članicu Komisije imenovana je i izvršna direktorica Nevladine organizacije Green Home Nataša Kovačević.

Tagovi:
Sve vijesti