Šta je "tajni kod" i kako može da poboljša vašu vezu

Autor:

Parovi u srećnim vezama često imaju "tajni kod", evo o čemu se radi!

Šta je "tajni kod" i kako može da poboljša vašu vezu Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/nd3000

Komunikacija i poštovanje su osnov stabilne veze, a bračni terapeuti kažu da je parovima nekada potreban "tajni kod", koji će umanjiti mogućnost konflikta i osnažiti vezu.

Parovi bi trebalo da se slažu po važnim životnim pitanjima, kao što su finansije, zajedničke aktivnosti, "pravila" odgajanja djece ako ih imaju, ali naravno da može doći do povremenih trzavica.

"Kada par dobro i često komunicira, pitanja se redovno rješavaju i manje su šanse da neko nekome zamjeri. Time se umanjuje i stres, i odnos u vezi funkcioniše glatko," objašnjava Melodi Li, terapeutkinja za parove.

Ona predlaže i jedno neobično pravilo - uvođenje "tajnog koda" za koji ćete znati samo vas dvoje.

"Trebalo bi da se dogovorite oko nekog tajnog signala, ili riječi, za koju ćete znati samo vi. Koristićete taj 'kod' kao signal da vam je potreban tajm-aut. Ako je jednoj osobi potreban predah od razgovora, ili neke obaveze koju trenutno obavlja, može da iskoristi taj 'kod' i da dobije desetak minuta za sebe. Važno je da se partneri dogovore čvrsto, i da ga uvijek poštuju, čak i kada im možda nije do toga. Na taj način izgradiće povjerenje, poštovanje i uvijek pomoći onom drugom kada mu je potrebna pauza," objašnjava Lijeva.

Terapeutkinja dalje navodi da "kod" ima široku primjenu.

"To je riječ ili signal koji možete iskoristiti tokom prepirke, ili kada ste zajedno na nekom događaju gdje vam je dosadno i želite da krenete. On uvijek mora da znači 'potrebna mi je pauza', i partneri bi uvijek trebalo da ga ispoštuju," navodi ona.

Šta vi mislite o "tajnom kodu" u vezi? Recite nam u komentarima!

Sve vijesti