Džonson se pravda kraljici, Francuzi sve više napeti

Autor:

Britanski premijer Boris Džonson negirao je navode da je lagao kraljicu Elizabetu o razlogu suspendovanja Parlamenta na pet sedmica, nakon što je sud presudio da je njegova odluka da to učini nezakonitom.

Džonson se pravda kraljici, Francuzi sve više napeti Foto: Tanjug, Alastair Grant/AP Pool

Parlament je suspendovan u ponedeljak do 14. oktobra, a Džonsonovi protivnici tvrde da je to potez osmišljen da spreči njihove pokušaje da pomno prouče premijerove planove za izlazak iz Evropske unije i omoguće mu da izvede Bregzit bez dogovora 31. oktobra, prenosi Rojters.

Najviši apelacioni sud u Škotskoj presudio je u sredu da suspenzija nije zakonita i da ograničava zakonske zastupnike, što je navelo Džonsonove protivnike da ga optuže da je lagao kraljicu o razlogu suspenzije.

Džonson je danas rekao da te tvrdnje "apsolutno nisu" tačne.

Sa druge strane, Francuska gubi strpljenje i pokazuje Britaniji žuti karton zbog produžetaka u Bregzitu, piše danas Dojče vele, navodeći da Pariz smatra da bi Bregzit bez dogovora pao na dušu Londona i da želi da izbegne novo odlaganje evropsko-britanskog razvoda.

Francuska trenutno zastupa jasnu liniju i, za razliku od Nemačke, bez svake sumnje ne želi da Britancima pokloni više vremena.

Iz Jelisejske palate izvori DW kažu da francuski predsednik Emanuel Makron "ne gleda blagonaklono na produženje rokova".

Ta bi pozicija, kako se konstatuje u tekstu, mogla bi da postane veliki problem. Ako London zatraži još vremena, morale bi se saglasiti sve članice Evropske unije. Francuska je pritisnula kočnicu i ako ostane pri tome mogla bi da odigra odlučujuću ulogu u drami zvanoj Bregzit.

Sve vijesti