"Netanjahuov plan o aneksiji izazvaće porast napetosti"

Obećanje premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji strateškog dijela okupirane Zapadne obale moglo bi da izazove nagli porast napetosti.

"Netanjahuov plan o aneksiji izazvaće porast napetosti" Foto: Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP

To je upozorila zvanična Moskva prije očekivanog sastanka Netanjahua i predsjednika Rusije Vladimira Putina sjutra u Sočiju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova zabrinuto je zbog Netanjahuovog izbornog obećanja datog samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra, navodeći da bi ispunjenje moglo takođe uticati na nade za dugo očekivani mir između Izraela i njegovih arapskih susjeda, prenosi RSE.

Netanjahu je u utorak najavio da namjerava da proširi suverenitet Izraela na dolinu rijeke Jordan i sjeverni deo Mrtvog mora ako ponovo postane premijer posle parlamentarnih izbora 17. septembra.
To je njegovo obećanje pristalicama desničarima uoči izbora.

Dolina Jordan čini oko 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije okupirane u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Netanjahu je objasnio da želi da anektira jevrejska naselja koja čine 90 posto teritorije doline ali ne i gradove i sela poput arapskog Jerihona.

Tu njegovu namjeru osudile su UN, Arapska liga, EU, Turska, Jordan, Palestinci, Organizacija islamske saradnje, koja je najavila hitan sastank ministara spoljnih poslova u nedelju, Savet za saradnju zemalja Zaliva, Saudijska Arabija, Bahrein i Sirija između ostalih.

Sve vijesti