Stanković i Katnić "iskulirali" Skupštinu i "Kovertu"

Autor:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nijesu došli danas na sjednicu Odbora za antikorupciju Skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se raspravlja o aferi "Koverta", iako su bili pozvani.

Stanković i Katnić "iskulirali" Skupštinu i "Kovertu" Foto: MONDO/Vedran Ilić

Njihov nedolazak osudili su poslanici vlasti i opozicije ističući da je prekršen zakon jer prvi put državni službenici nijesu ispoštovali poziv parlamenta i da to na neki način treba sankcionisati. Poslanici su poručili da je ovo "državni udar" i "velika šamarčina za crnogorski parlament", piše portal Standard.

Predsjednik Odbora poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da nema osnova da se održi sjednica jer se ne može raspravljati o jedinoj tački dnevnog reda kad tužioci nijesu došli.

"Državni tužilac je odbio da dostavi poseban izvještaj ovom Odboru iako su to zahtjevali i poslanici vlasti i opzicije. Specijalni tuzilac Milivoje Katnić me je obavijestio da neće prisustvovati sjednici Odbora. Od vrhonog državnog tužioca čak nijesam dobio odgovor", rekao je Bulatović.

On je kazao da je ovo specifična situacija.

"Nemam dilemu da su Državni tužilac i Specijalni tužilac prekršili više zakona ali i dobru praksu koju smo do sad imali. Prekršen je Zakon o tužilaštvu po kojem su oni bili u obavezi da dostave periodičan izveštaj. Prekršili su i zakon o tajnosti podataka, jer mi kao članovi odbora imamo pravo na te podatke. Ovo je udar na parlament jer je oni ignorišu predstavnički dom građana Crne Gore" rekao je Bulatović.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je kazala da je saglasna sa Bulatovićem da se sjednica ne može održati jer nema tužioca.

"Mi smo htjeli da na ovoj sjednici dokažemo da ništa ne krijemo jer smo to dužni prema izvještaju Evropske komisije. Uslova za održavanje sjednice nemamo, osim da izražavamo svoje političke stavove koje smo iznijeli više puta", rekla je Pejović.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović istakao je da "su prazne stolice na kojima su trebali da sjede Katnić i Stanović slika i prilika besudnosti naše zemlje".

"Oni ne žele da govore o aferi "koverta" jer ona vodi do vrha režima i na ovaj način se podstiče diktatura u Crnoj Gori. Ništa se nije pomaklo sa mrtve tačke", rekao je Vučurović.

Član Odbora iz SDP-a Raško Konjević je napomenuo je da je ovo prvi put da se državni zvaničnik ne odazove na poziv Skupštine.

"Tužioci su prekršili zakon i radi se o svojevrsnom državnom udaru. Tužilaštvo je samostalni organ u okviru izvršne vlasti i ovo treba da nas zabrine kao poslanike jer je ovo velika šamarčina od koje će da nam zuji glava",rekao je Konjević.

Poručio je da je ovim srozan ugled parlamenta.

"Danas treba da iskoristimo zakonsku proceduru za smjenu tužilaca. Ako ne to onda da nađemo neki način da zaštitimo ugled parlamenta", predložio je Konjević.

Poslanik DPS-a Filip Vuković podsjetio je da je Specijalni tužilac dostavio obrazloženje zašto ne dolazi.

"Tužilac Katnić je javio u svom dopisu da neće učestvovati u radu Odbora jer za to nema pravnog osnova. Tužilac je barem poslao obrazloženje a pojedini poslanici ne dolaze u Skupštinu već godinama a da ništa ne obrazlažu", rekao je Vuković.

Bulatović je na to odgovorio da je Vuković glasao da Katnić dođe na salsušanje.

"Sad branite Katnića, a Vrhovni tužilac se čak nije ni udostojio da kaže da neće doći, to je kršenje zakona i udar na parlament", odgovorio je Bulatović i naveo da treba podnijeti zahtjev za smjene Stanovića i Katnića, ili makar predložiti da se kazne da bi zaštitili parlament.

"Ako nećemo da sankcionišeno onda treba da ukinemo Odbor za antikorupciju", rekao je Bulatović.

Vuković je kazao da je glasao da se održi sjednica ali da je još 6. septembra stigao dopis da Katnić neće doći.

"Sada ova sjednica nema smisla", rekao je Vuković.

Sve vijesti