DRAMA: Rudarima koji štrajkuju glađu u Zenici POZLILO

Autor:

Rudarima koji štrajkuju glađu u jamama rudnika mrkog uglja u Zenici je tokom noći nekoliko puta pozlilo, ali su poručili da nastavljaju sa štrajkom jer "nemaju šta da izgube".

DRAMA: Rudarima koji štrajkuju glađu u Zenici POZLILO Foto: Mondo/ Goran Sivački

Rudari rudnika mrkog uglja u Zenici noć su proveli u jamama stotinama metara ispod zemlje, štrajkujući glađu, a služba Hitne pomoći intervenisala je tri puta kada je trojici rudara pozlilo zbog izgladnelosti.

Noć je u jamama provelo 70 rudara od ukupno 150 koliko štrajkuje glađu i odbija da izađe, a u Staru jamu, Stranjane i Raspotočje jutros je stigla prva smena koja će se pridružiti kolegama i ostati ispod zemlje do ispunjenja zahteva, prenose mediji.

Rudari su stupili u štrajk jer traže da im se isplate neisplaćene plate, a kako se navodi računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga koji je premašio 70 milona evra.

Ogorčeni rudari ističu da su prepušteni sami sebi te da u situaciji u kojoj se trenutno nalaze nemaju više ništa da izgube.

Zeničkim rudarima danas i zvanično ističe kolektivni ugovor, a predstavnici sindikata rudara počeli su pripreme za generalni štrajk 13. septembra.

Sindikat ima pet zahteva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cene uglja.

Sve vijesti