NETANIJAHU otvoreno: Ako me izaberete Jordan je naš

Autor:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je danas svoju nameru da pripoji Izraelu dolinu reke Jordan, na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobedi na opštim izborima sledeće nedelje.

NETANIJAHU otvoreno: Ako me izaberete Jordan je naš Foto: AP Photo/Michael Sohn

"Danas najavljujem svoju nameru da, nakon uspostavljanja nove vlade, primenim suverenitet Izraela na dolini Jordana i severnom delu Mrtvog mora", rekao je Netanjahu u govoru koji se prenosio uživo na izraelskim TV kanalima, javlja Rojters.

Netanijahu je rekao da takav potez neće biti učinjen pre objavljivanja dugoočekivanog američkog mirovnog plana i konsultacija s predsednikom Donaldom Trampom.

Nije bilo neposrednih komentara iz Vašingtona.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh, u izjavi objavljenoj neposredno pre Netanijahuovog govora, usred izveštaja o mogućoj najavi aneksije, rekao je da je izraelski lider "glavni uništitelj mirovnog procesa".

Zapadnu obalu reke Jordana država Jordan je osvojila nakon prvog Arapsko-Izraeskog rata 1948, kojim je okočana britanska oonijalna uprava Palestinom. Jordan je teritoriju aneksirao tokom narednih dvadesetak godina. Međiutim, 1967. godine u čuvenom Šestodnevnom ratu, Izrael okupira tu teritoriju.

Prema međunarodnim odlukama i sprazumu iz Osla između Izraela i PLO, ta teritorija ses vodi kao palestinska a pod izraelskom okupacijom i nije dozvoljeno naseljavnaje Jevreja, što Telaviv krši decenijama.

Sve vijesti