Uspješno realizovana aktivnost pod okriljem EMPACT-a

Autor:

Službenici Uprave policije i Uprave carina su učestvovali u operativnoj aktivnosti Dani zajedničke akcije Zapadni Balkan za 2019. (The Joint Action Day Western Balkans 2019.).

Uspješno realizovana aktivnost pod okriljem EMPACT-a Foto: Uprava policije

U ovoj aktivnosti učestvovali su službenici iz 30 država i osam agencija i međunarodnih organizacija a koje su se udružile u okviru četiri EMPACT-ova prioriteta: nezakonita trgovina vatrenim oružjem, ilegalne migracije, prevare sa dokumentima i krijumčarenje droge.

Uprava policije Foto: Uprava policije

Za vrijeme trajanja akcije na teritoriji Crne Gore, kao podrška Upravi policije, po prvi put su bili angažovani resursi Europol-a, mobilna kancelarija i forenzička podrška, što je omogućilo povećanu operativnost policijskih službenika na terenu.

Tokom ove aktivnosti provjeravano je 214.147 lica, vozila i prostorija. Lišeno je slobode 175 lica.

"U Crnoj Gori je za vrijeme trajanja aktivnosti provjereno 3.593 lica, 893 vozila, oduzeta su četiri komada oružja i lišeno je slobode šest lica.", navodi se u saopštenju.

Uprava policije Foto: Uprava policije

"Operacija je koordinirana pod okriljem Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT), kao dijela ciklusa politike Evropske unije, četvorogodišnjeg plana za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Ova operacija sprovedena je sa ciljem jačanja evropskih granica i unutrašnje bezbjednosti.

Tagovi:
Sve vijesti