FB i Instagram blokiraju naloge sa nedoličnim sadržajem

Autor:

Društvene mreže Facebook i Instagram blokirale su neonacističke naloge i sadržaje u Italiji.

0
A- A A+
Facebook Foto: MONDO Portal/Marko Čavić

  Na društvenim mrežama Facebook i Instagram početkom septembra su blokirani nalozi dvema italijanskim neonacističkim grupama i pojedinim članovima tih grupa, jer su prekršili pravilo da se ne širi mržnja, saopštila je kompanija Facebook u čijem je vlasništvu i Instagram.

Blokirani su nalozi grupama Kazapaund i Forca Nova, koje su zastupale krajnje desničarske ideologije , a koje su u Italiji pojačale svoje profile vodeći antimigrantske kampanje, prenosi Rojters. "Ljudi i organizacije, koje šire mržnju ili napadaju druge na osnovu toga ko su, nemaju mesto na Facebook i Instagram mrežama", navela je kompanija Facebook.

Lider grupe KazapaundSimone di Stefano osudio je tu odluku rekavši da se radi o kršenju italijanskog zakona. "Pljunuli su u lice demokratiji", napisao je na Twitter nalogu Di Stefano, čija je grupa na Facebook sajtu imala 250.000 pratilaca. Prema njegovim rečima, osim profila grupe, ugašen mu je i privatni nalog na kome je imao 140.000 pratilaca.

S druge strane, lider grupe Forca NovaRoberto Fjore rekao je da će ta grupa odgovoriti na taj potez uličnim protestima. Pristalice te dve grupe danas su protestovale ispred parlamenta zahtevajući prevremene izbore, a neki od njih su snimljeni kako podižu ruku i salutiraju na način na koji su to radili fašisti.

Tagovi:
Sve vijesti