Rak ubija preživjele napada na SAD

Autor:

Godinama nakon napada 11. septembra, rak ubija preživjele napada na Svjetski trgovinski centar. Stručnjaci bilježe porast broja oboljelih od 10 do 30 posto. Najčešće se razboljevaju od raka prostate, dojke i kože.

Rak ubija preživjele napada na SAD Foto: YouTube/Screenshot/ Willubhave Four

Žaklin Febrilet imala je 26 godina i radila je u blizini Svjetskog trgovinskog centra kada su 11. septembra 2001. godine džihadisti srušili njujorške "blizance", a danas je jedna od više hiljada oboljelih od raka zbog izloženosti otrovnim materijama nakon napada.

Posle terorističkih napada, sindikalistkinja Febrilet rodila je troje dece, ali joj je 2016. godine dijagnostikovan rak, koji je metastazirao, najvjerovatnije zbog toksičnog otpada i oblaka pepela kojem je bila izložena.

I Ricardu Fareru (37), koji je nedavno postao otac, prije 18 meseci dijagnostikovan je agresivan oblik raka debelog crijeva, koji inače pogađa mnogo starije muškarce.

Farer, koji je radio na Menhetnu od 2001. do 2003. godine, nije imao nikakvih predispozicija za tu bolest, prenosi hrvatski Index.

Farer i Febrilet spadaju u kategoriju pacijenata koji su živeli ili radili u blizini Svjetskog trgovinskog centra u vrijeme napada u Njujorku, u kojem je ubijeno 3.000 ljudi, dok je 6.000 povrijeđeno.

Od tada, grad Njujork ne prestaje da broji novoobolele od karcinoma i drugih teških bolesti, najprije pluća, što je, kako se navodi, povezano s toksičnim oblakom koji je nedjeljama lebdio nad južnim dijelom Menhetna.

Prve žrtve bile su desetine hiljada vatrogasaca i volontera koji su raščišćavali ruševine Svjetskog trgovinskog centra.

Prema studiji objavljenoj u jednom naučnom časopisu 2011. godine, upravo je kod tih osoba povećan rizik od oboljenja od karcinoma.

U registru zdravstvenog programa Svjetskog trgovinskog centra, saveznog programa za osobe koje su preživjele terorističke napade 11. septembra, nalazi se 10.000 obolijelih od raka.

Krajem 2019. godine, više od 21.000 obolelih je uvršteno u program Svjetskog trgovinskog centra, dva puta više nego u junu 2016. godine.

Među njima je skoro 4.000 oboljelih od raka, s time da su najčešći rak prostate, dojke ili kože.

Glavni ljekar njujorških vatrogasaca Dejvid Prezent rekao je da je nemoguće za svakog pojedinca utvrditi tačan uzrok za oboljenje od karcinoma jer nijedan krvni test neće pokazati "žig" napada na Svjetski trgovinski centar.

Ipak, kako je naglasio, nekoliko studija potvrdilo je da je "postotak oboljelih od raka porastao između 10 i 30 odsto kod osoba koje su bile izložene česticama" na dan terorističkih napada.

Tagovi:
Sve vijesti