"Crna Gora najuspješnija u regionu"

Autor:

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je danas zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

"Crna Gora najuspješnija u regionu" Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić
Čestitajući američkom izaslaniku na novoj dužnosti premijer Marković je pozdravio odluku o imenovanju uz ocjenu da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona.
„Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti Vi kao odličan poznavalac Balkana“, rekao je predsjednik Vlade.
Specijalni izaslanik Palmer rekao je da Sjedinjene Američke Države njegovim imenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.
U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u cjelini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.
„To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je premijer.
Govoreći o Crnoj Gori američki izaslanik je ocijenio da je naša zemlja lider i najuspješnija multietnička država u regionu te da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.
Premijer Marković je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate. U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija, rekao je premijer.
Na interesovanje američkog diplomate predsjednik Marković je rekao da je Vlada posvećena uspjehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera.
Sve vijesti