OVAKO pomozite partneru da vam se "otvori"

Autor:

Za srećnu i uspješnu vezu je potrebna otvorena i iskrena komunikacija, a ovo će pomoći u tome.

OVAKO pomozite partneru da vam se "otvori" Foto: Guliver/Getty Images/jacoblund

Pored ljubav i povjerenja, komunikacija je jedan od najvažnijih faktora za uspješnu i zdravu vezu. Ako među partnerima nema dobre komunikacije, to vodi do problema sa povjerenjem, do stresa, nesporazuma i bespotrebnih svađa.

Sa druge strane, komunikacija može da vam pomogne da riješite probleme u vezi i da vaš odnos stane čvrst i stabilan.

Ali, šta da radite ako ste u vezi sa partnerom koji nikako da vam se otvori i počne stvarno da komunicira sa vama – onako, značajno i iskreno? Evo nekoliko načina da mu pomognete da započne komunikaciju sa vama.

Dajte mu do znanja da je u redu da govori o osjećanjima

Neki ljudi prosto ne umiju ili ne žele da izražavaju svoja osjećanja, a to je posebno izraženo kod muškaraca – jer su mnogi od malena učeni da su emocije znak slabosti.

Dok žene najčešće vrlo otvoreno govore o emocijama i umiju da iz izraze i verbalno i neverbalno – govorom tijela, facijalnom ekspresijom, pa čak i suzama – muškarci više vole da o osjećanjima razmišljaju onako za sebe, da ih ne pokazuju jer smatraju da to "nije za muškarce".

Ali, zdrava veza može da ih navede da o svojim emocijama napokon progovore. Ako želite da pomognete partneru da vam se otvori, recite mu da prihvatate i razmete njegove emocije. Pomozite mu da se oseća bezbedno sa vama, dajte mu do znanja da su sve emocije normalne i da ga ni zbog jedne nećete doživljavati kao "manje muškarca".

Postavljajte mu pitanja sa otvorenim krajem

Nisu svi takvi, ali većina muškaraca nije baš dobra u dugim i iskrenim razgovorima sa ženama. Da biste mu pomogli da postane pričljiviji, ne postavljajte mu pitanja na koja može da odgovara sa "da" i "ne", već ga ohrabrite da vam da detaljniji odgovor, tako što ćete postavljati pitanja sa otvorenim krajem.

Na primjer: Kada si se posljednji put osjećao bespomoćno? Kako si to riješio?

Na koja svoja dostignuća si najponosniji?

Koja su tvoja najljepša sjećanja iz detinjstva?

Kada si posljednji put plakao i zašto?

Kada si posljednji put izašao iz svoje zone komfora? Kako si se osjećao?

Idite na neko novo mjesto

Ako vaš partner ima problem sa tim da vam se otvori, promjena okruženja mogla bi da mu pomogne da se osjeća opuštenije. Zato je dobra ideja da idete na neko novo mjesto koje će vas na kratko "skloniti iz realnosti", tj. svakodnevice i omogući će vam da se više koncentrišete na vas dvoje.

Pokažite mu da ga volite i da vam je stalo

Ponekad muškarci ne mogu da se otvore partnerki jer brinu da će zbog toga djelovati kao slabići i da će ih partnerka ostaviti.

Zato je važno da partner osjeti da ga volite, da se osjeća bezbjedno u vezi, jer su tako veće šanse za otvoren razgovor, pošto zna da ga nećete osuđivati. Pohvalite ga pred prijateljima ili porodicom, pripremite mu omiljeni obrok, iznenadite ga nečim što voli...

Pomozite mu da se osjeća cijenjeno i poštovano, voljeno, jer će jedino tako poželjeti da sa vama ima otvorenu i iskrenu komunikaciju.

Sve vijesti