Svaki oglašeni stan u Podgorici se i izda!

Autor:

U Crnoj Gori ima 1,14 stanova po domaćinstvu ali je dobar dio tih stanova u vlasništvu onih koji ih izdaju.

Svaki oglašeni stan u Podgorici se i izda! Foto: MONDO

Do ovih informacija Pobjeda je došla u strateškim državnim dokumentima koji obrađuju oblast stanovanja. Do podatka o tome koliki je broj podstanara u Crnoj Gori, podgorički dnevnik nije uspio doći, navodeći da je za njim tragala na nekoliko adresa ali je na svakoj ostala uskraćena za odgovor.

List navodi da prema raspoloživoj statistici MONSTAT-a iz 2011. godine, u našoj zemlji ima 18.425 porodica (oko 60.000 članova) sa podstanarskim statusom.

Podaci govore da je Budva grad sa najviše podstanara, dok ih je u Andrijevici, procentualno posmatrano, najmanje. Tako od ukupnog broja domaćinsta-va (7.042) koja žive u Budvi njih 1.526 (22 odsto) su podstanari. U Andrijevici od 1.666 domaćinstava, njih 30 (dva odsto) žive kao podstanari.

Pobjeda navodi da je od Agencije za stanovanje dobila odgovor da nemaju podatak o broju ljudi koji iznajmljuju stanove. Isto odgovor u nezvaničnoj formi podgorički dnevnik dobio je iz Sekretarijata za komunalne poslove, kao i iz Uprave za inspekcijske poslove. 


Prema riječima Mire Radović iz agencije “Iva nekretnine”, piše Pobjeda, interesovanje za izdavanje stanova u Podgorici ogromno i da se izda svaki stan, naročito u avgustu.

On je podgoričkom dnevniku rekla da je sada period kad je to više izraženo jer studenti traže stanove.

Naročito ih interesuju garsonjere pored fakulteta ili manji jednosobni stanovi. Lokacije koje su popularne su Preko Morače i Stari aerodrom“, kazala je Radović.

Ona je za Pobjedu kazala da cijene variraju zavisno od lokacije, starosti nekretnine…

Jednosobne stanove u kvartu Preko Morače izdaju za 300 do 400 eura, ali cijena zavisi od stepena opremljenosti kao i od toga u kojoj je zgradi stan i da li ima garažno mjesto.

Garsonjere su od 220 do 260 ili 300 eura u dijelu Preko Morače koji je najtraženiji. Na Starom aerodromu jednosobni stanovi se, kako navodi, izdaju po cijeni od 220 do 350 eura, a garsonjere od 180 ili 200, do 220 eura.

Radović je u razgovoru za Pobjedu rekla i da u ponudi ima i luksuznih nekretnina koje se izdaju od 1.500 do 5.000 eura, ali se izdaju strancima - ambasadama ili konzulatima i slično.

Najveće interesovanje je za nenamještenim stanovima, ali ih je malo u ponudi.

Tagovi:
Sve vijesti