Ansambl "Crna Gora" debitovće na Olimpijadi folklora!

Folklorni ansambl ''Crna Gora'' naredne godine učestvovaće na Olimpijadi folklora, u organizaciji najveće svjetske organizacije folklora CIOFF i suorganizacije UNESCO, kao i Ministarstva kulture Ruske Federacije

Ansambl "Crna Gora" debitovće na Olimpijadi folklora! Foto: Facebook/Folklorni Ansambl "Crna Gora"

Na ovom svjetskom događaju učestvovaće preko 100 zemalja, preko 3000 igrača i po prvi put će se naći naša država.

‘’Ansambl je u prethodnih četiri godine učestvovao na preko 30 festivala (u Emiratima, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Portugalu, Holandiji, Ukrajni, Turskoj, Bjelorusiji, Grčkoj, Njemačkoj itd) i osvajao razne nagrade na istim: grand prix na festivalu, najbolja koreografija, nagrada za najautetičnije predstavljanje, nagrade za najljepšu nošnju. To je bio povod da nacionalna sekcija CIOFF u Crnoj Gori predloži naš ansambl za učešće’’, kaže za MONDO Jovica Kaluđerović, umjetnički rukovodilac u ansamblu ‘’Crna Gora’’.

Ansambl će na otvaranju izvesti ''Igre iz stare Crne Gore'', jedinu nagrađenu crnogorsku koreografiju na CIOFF-ovim festivalima, autora Sretena Kaluđerovića, po kojoj je naš ansambl postao prepoznatljiv na festivalima u inostranstvu.

‘’Na zatvaranju, ansambl će se predstaviti koreografijom ‘’Igre iz Vrsute’’, pok. Miomira Miška Kaluđerovića, velikog igrača i koregrafa koji je još za života postao istaknuti umjetnički stvaralac. Takođe ćemo se predstaviti i sa igrama iz Boke i Gusinja. Naravno, vokalni solisti i vokalna grupa predstaviće se i sa našim tradicionalnim pjesmama, kao i nastup našeg guslara", navode iz ovog ansambla.

U toku boravka, ansambl će imati nastupe i parade u više gradova širom Rusije, gdje će imati priliku da predstavi naše igre i običaje širem auditorijumu.

U sklopu ovih dana, pored nastupa, biće organizovane razne radionice, što za igrače što za upravu ansambala.

‘’Koreograf Sreten Kaluđerović imaće svoje predavanje gdje će učiti igrače iz drugih država našim igrama, i u praktičnoj i teorijskoj formi. Pored toga, biće razni kongresi na nivou direktora gdje će se govoriti o ovom događaju, o folkloru i unapređenju, ali i o nama jer je naša država jedini debitant na Olimpijadi naredne godine. Igrači ansambla ''Crna Gora'' imaće priliku da uče druge kulture kao i da učestvuju u raznim radionicima, ali i obiđu zanimljivosti tih gradova.‘’,kažu iz ansambla ‘’Crna Gora".

Izvor: Ansambl/Ensemble Crna Gora

POGLEDAJTE I OVO:

Izvor: YouTube/MONDO Crna Gora

Sve vijesti