Još jedan "pad" SRPSKIH NARKO-DILERA!

Autor:

Posle hapšenja kod Azorskih ostrva i zapljene 800 kilograma kokaina, sakrivenih u jedrilici registrovanoj u SAD, u četvrtak je kod Los Anđelesa uslijedila nova policijska akcija u kojoj je „palo“ još Srba, prenosi Kurir

0
A- A A+
kokain droga zaplena filadelfija crnogorci Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi.

Kako prenosi Kurir, ispituje se da li je riječ o dijelu tovara koji je prošlog mjeseca krenuo iz Meksika ka Evropi, a zaplijenjen je po dojavi srpske policije 2. septembra u Atlantskom okeanu.

Kako navode „Večernje novosti“, kokain je, prema prvim operativnim podacima, nabavljen od istog kartela. Jedan krak je išao ka Evropi, drugi ka Sjevernoj Americi, dok je treći tovar trebalo da završi u Australiji.

Nicović: Slijedi krvavi obračun u našem podzemlju

Novo hapšenje uslijedilo je samo nekoliko dana pošto su se iza rešetaka našli Vladislav Funštajn i još četvorica muškarca. Funštajna iz Erdevika i negove saučesnike sa jedrilice (Meksikanac i Rus) uhapsili su Španci, dok su u Srbiji lisice na ruke stavljene ocu i sinu, M.Đ. i D.Đ. iz Šida.

Prije dva dana uslijedio je novi udar na narko-bosove, pa je u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru uhapšeno 13 osoba. Među njima su i državljani Srbije. Zaplenjeno je oko pola tone kokaina, 50 kilograma metamfetamina, isto toliko MDMA i devet kilograma heroina.

Tužilaštvo tereti ovu grupu za organizovanje i distribuciju različitih vrsta narkotika.

Američko tužilaštvo je objavilo optužni akt u kome su data imena osumnjičenih, među kojima su, kako navode "Novosti", Z.M. i B.T. Navode se i detalji iz starije optužnice koja, između ostalog, tereti D.B. i N.G.

Tužilaštvo sumnjiči ukupno 30 ljudi, od kojih je 13 uhapšeno pod sumnjom da su kao kriminalna organizacija krijumčarili narkotike – organizovali njihov uvoz, prebacivanje, a potom i rasturanje u Kanadi.

Droga je, kako pišu „Novosti“, išla i obrnutim putem. „Sintetika“ je iz Kanade, gdje je nabavljana, završavala u SAD i Australiji, ili bi bila mijenjana za kokain. Interesantno je da je jedan od osumnjičenih uhvaćen 24. avgusta, istog dana kada je na Atlantiku uočena jedrilica „Siskejp“ sa 800 kilograma kokaina, u čijem su transportu takođe učestvovali Srbi. Tog dana su se obavljale poslednje pripreme i za prekjučerašnju akciju u Los Anđelesu, kada se krenulo na međunarodni narko-klan koji je trgovao kokainom, metamfetaminom i heroinom, nabavljenim u Meksiku.

Ova narko-ruta protezala se od meksičke granice, preko južne Kalifornije, do Kanade. Članovi ove organizacije, prema tvrdnjama američkog nadležnog tužioca, dio su kriminalnih grupa iz Srbije, Kanade, Meksika, Kine i Sudana, koje u narko-biznisu blisko sarađuju.

Kako pišu „Novosti“, otkriveno je da su osumnjičeni koristili modifikovane mobilne telefone, sa posebnom enkripcijom, kako bi mogli nesmetano da komuniciraju i zavaraju policiju. Navodno, te aparate proizvodi jedna kanadska kompanija. Telefone su prepravljali tako što bi ih prethodno „oljuštili“, odnosno uklanjali su im sve funkcije, ostavljajući da radi samo imejl komunikacija pod šiframa.

Grupa je praćena mjesecima, a akcijom su rukovodili specijalci OCDETF, odjeljenja DEA, koje se bori protiv trgovine drogom. U tom „poslu“ tijesno su sarađivali sa FBI, kanadskom i policijom Los Anđelesa. Narko-ruta presječena je zahvaljujući prikrivenom agentu američke DEA, koji je glumio kupca.

„Kobni“ susret sa policajcem, lažnim narko-dilerom, dogodio se u januaru 2018. u Langliju, gradu u Kanadi. Postignut je dogovor o nabavci 50 kilograma kokaina za 963.000 dolara u kanadskoj valuti. Sva komunikacija odvijala se preko šifrovanih poruka. Inače, u proteklih godinu i po, koliko je trajala ova akcija, nekoliko članova narko-grupe pristalo je da sarađuje sa policijom.

Srpska MAFIJA hara Švedskom! CRNGORAC 1. gastarbajter!

Tagovi:
Sve vijesti