Posle LETNJE PAUZE, Žuti prsluci nastavljaju proteste

Autor:

Francuski građanski pokret Žuti prsluci danas nastavlja proteste protiv državne politike posle letnje pauze. Mediji su ocenili da će današnji skup biti test za apolitički pokret, koji je počeo proteste u novembru prošle godine.

Posle LETNJE PAUZE, Žuti prsluci nastavljaju proteste Foto: YouTube/Screenshot/CNBC International

Skupovi su najavljeni u Parizu, Bordou i Monpeljeu.

Gradske vlasti Pariza su kao i za prethodne demonstrancije zabranile skupove u aveniji Jelijsejskih polja, oko vladinih institucija i u blizini katedral Notr Dam.

Vlasti glavnog grada Francuske su takođe najavile raspoređivanje dodatnih snaga bezbezdnosti.

Apolitički pokret "Žuti prsluci", koji je spontano nastao na društvenim mrežama, počeo je da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protest se kasnije pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana prema politici predsednika Emanuela Makrona, za kojeg tvrde da favorizuje bogataše i velike kompanije.

Makron je sa svoje strane organizovao veliku debatu sa lokalnim zvaničnicima i građanima širom zemlje, a krajem aprila je predložio nekoliko mera, među kojima su smanjenja poreza.

Žuti prsluci nisu zadovoljni tim merama i kasnije su nastavili proteste, na kojima se vremenom okupljao sve manji broj ljdui. Mnogi protesti, koji se obično održavaju subotom, završavali su nasiljem i sukobom sa policijom.

Sve vijesti