Filipović: Pitanje Sinjajevine politizovano

Autor:

Formiranje vojnog poligona na Sinjajevini ne može imati negativne posljedice, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović i dodao da je to pitanje politizovano.

Filipović: Pitanje Sinjajevine politizovano Foto: MONDO/Jovana Delać

On je na REACT kampu, koji se održava na Žabljaku, istakao da je Crna Gora lider u regionu i da se nada da će ubrzo postati i članica Evropske unije, čime bi bio ispunjen drugi veliki spoljnopolitički cilj, od crnogorske nezavisnosti.

Filipović je rekao da se kamp REACT pokazao kao odlična platforma za razmjenu mišljenja u domenu administracije, politike, odbrane, procesa evropskih integracija i mnogim drugim oblastima od interesa za Crnu Goru.

„Kada govorimo o crnogorskoj vojsci u kolektivnoj odbrani, važno je podsjetiti se da se još Deklaracijom o nezavisnosti, koja je usvojena u Skupštini 2006. godine, a zatim i strateškim zakonskim dokumentima iz oblasti odbrane, Crna Gora jasno deklarisala za integraciju i evro-atlanske strukture”, kazao je on.

Na pitanje vezano za odluku Vlade da se na Sinjajevini formira vojni poligon, Filipović je kazao da ne bi podržavao tu priču da smatra da će imati negativan uticaj.

Kako je rekao, to pitanje je, kao i mnoga druga, u Crnoj Gori politizovano, dobiju neki određeni karakter, pa se onda političari bave nečim što ne bi trebalo.

“U Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je Vojska bila na najboljim lokacijama. Najveći turistički potencijali u Crnoj Gori, odnosno ono što je valorizovano, to su vojni kompleksi”, istakao je Filipović.

Nikol Galager iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, naglasila je da je zadovoljna što to diplomatsko predstavništvo podržava aktivnosti kao što je kamp REACT, koje mogu biti veoma korisne za sve učesnike.

„Zadovoljstvo nam je što smo još jednom podržali REACT kamp jer je to jedna mogućnost da podržimo veliki broj mladih iz regiona i da razgovaramo o zajedničkoj budućnosti u evroatlantskim institucijama, uključujući NATO", istakla je Galager.

Kako je kazala, drago joj je što je bilo mnogo promišljenih pitanja o vladavini prava, civilnom društvu i svemu što je aktuelno.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, govoreći o ulozi političkih partija u integracionom sistemu, ocijenio je da regionu trebaju nove političke elite.

„U cilju ukupnog pomirenja i u cilju stvaranja uslova što boljeg života, zadržavanju mladih ljudi u regionu, potrebno je da raskrstimo sa onim destruktivnim elitama koje su mnogo lošeg učinili u regionu, stvorili mnoge probleme, stvorili ratna dešavanja, velika iseljavanja, stvorili veliku mržnju“, istakao je Abazović.

Kako je kazao, na političarima nove generacije je da doprinesu da se stvari promijene.

Student treće godine političkih nauka u Bogradu, Vuk Milovanović, rekao je da je prvi put na REACT kampu i da mu se sviđa što svaka inicijativa podstiče druženje među mladima i prevazilaženje razlika i spajanju na sličnostima.

Sve vijesti