NOVA POŠAST: Aplikacija lažira video snimke (VIDEO)

Autor:

Nakon ruske aplikacije za starenje stiže jedna kineska - daleko opasnija! Razlikovati istinu od laži sad je daleko teže!

NOVA POŠAST: Aplikacija lažira video snimke (VIDEO) Foto: MONDO/Zao/Weibo

Kineska aplikacija ZAO je tzv. automatizovana “deepfake“ aplikacija, koja od jedne fotografije pravi nestvarno realne video fotomontaže. DEEPFAKE je prevara, pokrenuta kao internet šala, koja podrazumijeva da se na nečije tijelo u video klipu nalijepi lice druge osobe i postala je popularna na sajtovima za odrasle, koje su nakon prvih DEEPFAKE saznanja preplavili “tvrdi“ filmovi popularnih holivudskih glumica i glumaca, koje oni nikad nisu snimili. Jednostavno, neko je već snimljen film za odrasle “prilijepio“ licima poznatih faca, a mnogi gledaoci popularnih sajtova s takvim sadržajem naivno su nasjeli na video montaže i bili ubijeđeni da gledaju Skarlet, Džesiku, Kejt i druge ljepotice u akciji.

Kad ono…

Pročitajte i ovo: Nemojte koristiti rusku aplikaciju koja je preplavila društvene mreže!

DEEPFAKE je sad postao dostupan svima, kroz aplikaciju ZAO, koja automatizuje proces lažiranja video snimaka do te mjere da se mnogo teže prepoznaje montiran snimak od originala. Pogledajte primjere, pa ćete se u to uvjeriti i sami.

Twitter Embed Code

Aplikacija je dostupna na “slobodnom tržištu“ od petka, 30. avgusta, a Momo Inc, koji stoji iza aplikacije za tri dana doživio je svjetsku slavu i popularnost, jer omogućava bilo kome da bez imalo iskustva za video montažu napravi uspješne kopije popularnih video sadržaja sa drugačijim licima. Da bi se napravila lažna video slika potrebno je samo napraviti selfi ili učitati sliku iz baze telefona i odabrati neki od videa, koji je u galeriji ZAO aplikacije, na koje može da se doda lice korisnika.

Dobra stvar je to što se u bazi nalazi tek nekoliko videa i ne postoji (još uvijek) mogućnost korišćenja bilo kojeg videa, ali koliko smo daleko od nečeg takvog, ako ovako dobra prevara već postoji?!

Korisnici AppStore-a ocijenili su aplikaciju vrlo niskom ojenom, svega 1,9, jer ne postoji dovoljno jasno objašnjenje o tome šta se dešava sa slikama, koje korisnici ubace u aplikaciju i da li se one pojavljuju još negdje, osim u ZAO-u. Zbog loše privatnosti i nedefinisane politike poslovanja Weibo, najveća kineska društvena mreža zabranila je sav ZAO sadržaj i on neće biti dozvoljen dok god kreatori ne dostave dovoljno jasne, precizne i uvjerljive podatke o tome na koji način se štite i na koji način se koriste korisnički podaci.

Apple za sada nije komentarisao ovu aplikaciju, ali svjetski mediji puni su kritika na račun ZAO-a i pozivaju na bojkot aplikacije, iako njeni tvorci tvrde da će svaki sadržaj, koji bude izbrisan iz aplikacije biti izbrisan i sa servera ZAO-a.

Zamislite samo koliko su opasne ovakve stvari, koje nedovoljno upućenim korisnicima mogu da “serviraju“ različite scenarije, koji se nikad nisu desili, koristeći se lažno montiranim licima?!

Tagovi:
Sve vijesti

Mondo izdvojeno