Erdogan bi i ruske avione. Evo šta kaže Putin (FOTO)

Autor:

Erdogan je zavirio u unutrašnjost vrhunskog ruskog borbenog aviona Su-57 i pitao da li je na prodaju strancima.

Erdogan bi i ruske avione. Evo šta kaže Putin (FOTO) Foto: Tanjug/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan prisustvovao je danas kod Moskve otvaranju godišnjeg Međunarodnog aviaciono-svemirskog salona (MAKS) kao gost ruskog predsjednika Vladimira Putina i izrazio interesovanje za kupovinu najnovijih ruskih borbenih aviona.

Turska, članica NATO, u julu je počela da dobija isporuku ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, uprkos protivljenju SAD koje su od Erdogana tražile da poništi taj dogovor s Moskvom, navodeći da će Ankara kupovinom tog oružja kompromitovati program proizvodnje borbenih aviona F-35 koji predvodi Vašington.Erdogan nije promijenio odluku, a administracija američkog predsjednika Donalda Trampa izbacila je Tursku iz programa proizvodnje aviona F-35. Turski zvaničnici su nagovijestili mogućnost da umjesto F-35 kupe ruske avione Su-35.

Na otvaranju MAKS-a, Erdogan i Putin su jedan drugog nazvali "dragim prijateljem" i gledali prikaz najnovijih ruskih aviona.

Erdogan je zavirio u unutrašnjost vrhunskog ruskog borbenog aviona Su-57 i pitao da li je na prodaju strancima.

Putin je uz osmijeh odgovorio Erdoganu "da može da ga kupi".

Ruski predsjednik je naveo da je Turskoj danas isporučena nova tranša opreme po ugovoru za sistem S-400, čija se vrijednost procjenjuje na više od dvije milijarde dolara.

Putin je rekao da je Rusija spremna da isporuči Turskoj i svoje najnovije borbene avione i da je otvorena za zajedničku proizvodnju nekih oružanih sistema.Dva lidera su podržala blisku ekonomsku saradnju svojih zemalja, ali su tokom razgovora o naporima na okončanju rata u Siriji ispoljila razlike u pristupu situaciji u sirijskoj provinciji Idlib.

A, jeli su i sladoled. Pogledajte
Sve vijesti