Zašto je VoLTE bolji nego WhatsApp, Messenger, Viber…

Autor:

Glasovni pozivi preko VoLTE opcije će uvek biti najbolji, a evo i zašto je to tako.

Zašto je VoLTE bolji nego WhatsApp, Messenger, Viber… Foto: MONDO / Marko Čavić

VoLTE je nova tehnologija, koja je dostupna i kod nas za određene korisnike, putem određenih paketa i sa telefonima, koji podržavaju VoLTE opciju pozivanja.

Najlakše objašnjeno, VoLTE možete da posmatrate kao pozivanje preko LTE mreže korišćenjem pomoći internet saobraćaja. Najveća prednost VoLTE tehnologije je u tome što svaki poziv dobija dodeljene resurse i praktično se garantuje brza uspostava veze i kristalno čist zvuk tokom poziva, koji korisnici VoLTE usluge lako osete u svakodnevnoj komunikaciji.

VoLTE ne zahteva nikakvu dodatnu instalaciju aplikacija, ne oslanja se samo na internet protok i činjenica da svaki poziv dobija zagarantovane resurse za obavljanje čini ovu tehnologiju u domenu glasovnih poziva superiornom u odnosu na svaku aktuelnu aplikaciju, kakve su Skype, Messenger, Viber ili WhatsApp, koja koristi samo internet tehnologiju za ostvarivanje veze.

Pomenute VoIP aplikacije koriste uobičajen internet protok i nemaju zagarantovan kvalitet poziva u svim situacijama, jer zavise od parametara kakvi su kvalitet mreže, jačina signala, zagušenost internet protoka u tom trenutku i slično, a VoLTE čak nudi i bolji kvalitet poziva i u zonama slabije pokrivenosti mrežom i ne zavisi od toga koliko je opterećena internet mreža, baš zbog pomenutih zagarantovanih resursa za ostvarivanje glasovnih poziva.

VoLTE Foto: MONDO / Marko Čavić

Naravno, sad je pitanje potrebe - da li vam više trebaju glasovni ili neki drugačiji pozivi, ali VolTE, ako je podržan na vašem uređaju i ponuđen je u paketu operatora, ne troši dodatan internet, ne košta vas dodatno i uvek je dostupan bez ikakvih priprema i instalacije.

Trenutno VoLTE je dostupan u ovoj mreži na određenim NEO paketima i na Samsung i Huawei telefonima, kakvi su Galaxy S10, Galaxy S10+, P30, P30 Pro i drugim. Proširivanje liste paketa i telefona očekuje se uskoro.

Sve vijesti