Mesić i Lončar pozvali na borbu protiv ustaštva

Autor:

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i posljednji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar pozvali su na borbu protiv ustaštva i neofašizma u Hrvatskoj.

0
A- A A+
stipe mesić Foto: Mondo/ Goran Sivački

Ono su ocijenili danas da se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali su na suprotstavljanje revizionizmu.

Oni su to poručili prilikom polaganja vijenaca u sinjskom naselju Ruduša, gdje je obilježena 78. godišnjica strijeljanja partizana u Drugom svjetskom ratu od strane NDH, prenosi zagrebačka TV N1.

Mesić je kazao da se pred našim očima odvija fašizacija i ustašizacija u Hrvatskoj.

Kako je rekao, štampaju se knjige koje su "čista laž", a koje čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu edukovani jer se već od polaska u školu krivo edukuju tako što se falsifikuje istorija.

On je istakao da je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje hrvatske države dodajući da nije bilo "najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita" pitanje je da li bi bilo Hrvatske.

"Koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali šta da brane? Imate ljude koji su ili ser*nje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi," rekao je Mesić.

Upitan da kaže ko bi branio Hrvatsku, Mesić je rekao: "Oni koji su posle pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!"

On je istakao da je poklič "Za dom spremni" ustaški i fašistički pozdrav i dodao da Komisija za suočavanje sa prošlošću godinu dana o tome raspravlja kao da ne razumiju o čemu se radi.

Posljednji šef diplomatije SFRJ Budimir Lončar ocijenio je da je izuzetno važno obilježavanje godišnjice pogibije partizana koje su strijeljale vlasti NDH, istakavši da taj događaj ukazuje šta je NDH bila.

"To je bila ne samo neofašistička tvorevina, već je bila u najbrutalnijoj funkciji koja guši, ubija i maltretira svoj vlastiti narod, a da ne govorimo o prodaji Dalmacije i ostrva Italiji," rekao je Lončar.

On je dodao da NOB obavezuje na suprotstavljanje "istorijskom revizionizmu, onome što nije istina, što gasi izvore naših vlastitih vrijednosti".

"Neistini i istorijskom revizionizmu moramo se suprotstaviti i moramo se oduprijeti onome što poništava vlastitu, ne samo istoriju, nego naše temelje - političke, moralne, ljudske, istorijske kao nacije, kao države i kao naše današnje hrvatske domovine", rekao je Lončar.

Sve vijesti