PADAĆE GLAVE: U Hongkongu POLICIJA ZAPUCALA? foto+video

Autor:

Policija u Hongkongu danas je upotrijebila suzavac i izvela po prvi put kamione sa vodenim topovima u sukobima sa demonstrantima. Navodno je bilo i pucanja iz pištolja - srećom u vazduh.

PADAĆE GLAVE: U Hongkongu POLICIJA ZAPUCALA? foto+video Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Nakon što je grupa demonstranata šipkama krenula na policiju nazivajući ih gangsterima, policajci su izvadili pištolje, a reporter lokalne televizije rekao je da je vidio jednog policajca u civilu kako puca u vazduh.

Na ulici već dva mjeseca

Demonstracije se održavaju u Hongkongu više od dva mjeseca. Medju pet zahteva demonstranata su demokratski izbori u toj kineskoj autonomnoj teritoriji i istraga o policijskoj upotrebi sile radi suzbijanja protesta.

Većina ljudi bila je u parku u kome je završena današnja šetnja, ali je grupa radikalnijih demonstranata zauzela glavnu ulicu bacajući po njoj bambusovu trsku i postavljajući narandžaste i bijele saobraćajne barijere i čunjeve kako bi ometali policiju.

Posle podizanja zastava upozorenja, policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala gomilu. Demonstranti su odgovorili bacajući cigle i Molotovljeve koktele na policiju.

Demonstranti kažu da pribjegavaju nasilju jer vlada ne odgovara na mirne proteste.

Izvor: Youtube/VOA News

"Eskalacija koju sada vidite samo je proizvod ravnodušnosti naše vlade prema stanovništvu Hongkonga", rekao je Rori Vong, koji je učestvovao u današnjem sukobu nakon marša.

Televizijski snimci prikazivali su da je vodeni top ispaljen jednom, ali se pretpostavlja da je to bio test jer nije dosegao do demonstranata.

LUDILO u Hongkongu ne jenjava (FOTO, VIDEO)

Prije sukoba desetine hiljada demonstranata sa kišobranima marširalo je po kiši.

Izvor: Youtube/Channel 4 News

Protestni marš počeo je blizu željezničke stanice Kvaj Fong koja je postala centralno mjesto protesta od kada je policija tu upotrijebila suzavac ranije ovog mjeseca.

Velika grupa demonstranata sukobila se juče sa policijom posle marša u kvartu Kovlun bej, izgradila je barikade i palila vatre na ulicama.

Jučerašnjim sukobima prekinuto je višednevno smirivanje protesta. Protesti su prethodnog vikenda bili uglavnom mirni posle više nedjelja eskalacije nasilja.

Sve vijesti