Nagrada za našeg sineastu i na Sarajevo Film Festivalu!

Autor:

U Sarajevu je okončan 25. Sarajevo Film Festival, a na listi laureata je i novi filmski projekat "Živi i zdravi" našeg scenariste i reditelja Ivana Marinovića.

Nagrada za našeg sineastu i na Sarajevo Film Festivalu! Foto: PROMO/PR- Ivan Marinović

Scenario za novi film u pripremi Živi i zdravi nagrađen je u okviru CineLink Co-Production Marketa za 2019. godinu.

Riječ je o crnogorsko-srpskoj koprodukciji, odnosno zajedničkom projektu kuće Adriatic Western (Crna Gora) i SENSE Production (Srbija). Producenti filma su Marija Stojanović i crnogorski režiser Ivan Marinović poznatog po filmu “Igla ispod praga”. 

Nagrada za izvrsnost je dodjeljena projektu u kome su na impresivan način uvezani komični elementi i dramatična i ozbiljna pozadina priče, u kojoj nevoljna mlada pristaje da se vjenča uprkos sopstvenom rasuđivanju.


U obrazloženju žirija stoji i da se ”posebna vrijednost pronalazi u osjetljivom, ali sa humorom rukovanju emocionalnim složenostima obrađenim u scenariju.”

U žiriju su bili Georges Goldenstern iz Cinéfondation-a, Behrooz Hashemian ispred Silkroad Production-a, Čedomir Kolar iz A.S.A.P. Films-a, Emma Scott ispred Screen Ireland i Annamaria Lodato, predstavnica ARTE France Cinéma, Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, i Francine Raveney predstavnica Euroimages-a.

Za projekat Živi i zdravi ovo je druga nagrada, pošto je scenario osvojio „Krzystof Kieslowski“ nagradu na Script East programu za razvoj scenarija u Kanu, u maju ove godine.

Marinovićev drugi dugometražni film je na ovogodišnjem MEDIA konkursu za Razvoj grupnih projekata  Produkcijska kuća Sense production dobio podršku za razvoj u iznosu od 35.000 eura.

Film će biti koprodukcija Crne Gore i Srbije, odnosno Marinovićeve firme Adriatic Western i Sense produkcije Milana i Marije Stojanović. Ovaj uspjeh je izuzetno značajan ne samo za nagrađene kompanije nego i za razvoj audiovizuelnog sektora u regionu.

Prema mišljenju reditelja i scenariste finansiranje filmske produkcije u Evropi je veoma spor i složen proces.

Ove nagrade ulivaju samopouzdanje i vjeru u kvalitet projekta.Želja mi je da Živi i zdravi bude velik i uzbudljiv film i da u produkcionom smislu stvorimo uslove za pun opseg kreativnog djelovanja čitavog tima. A to zapravo znači više vremena za rad kroz veći broj snimajućih dana, što je na prethodnom filmu bilo nemoguće zbog malog budžeta projekta,” prokomentarisao je Marinović.

Živi i zdravi je u fazi razvoja podržan od Filmskog Centra Crne Gore, dok je trenutno u toku finansiranje projekta. Produkcija je planirana u Boki Kotorskoj i očekuje se da biti završena tokom 2021. godine.

Sve vijesti