LEGLO fašista: "Jevrejska svinjo" - PORUKA za direktora

Autor:

Neonacisti napravili nove probleme za Kemnicer, čija borba protiv ultradesničara i neonacista ne daje rezultat. Navijači vređali na rasnoj osnovi igrače Bajerna i svog direktora.

0
A- A A+
Foto: YouTube/PrtScr


Duhovi prošlosti i dalje lebde nad Nemačkom…

Utakmica 6. kola 3. Bundeslige između Kemnicera i Bajerna, glavna je tema medija u Nemačkoj i to ne na sportskim stranicama. Duel koji je završen bez pobednika – 2:2, obeležila je grupa huligana koja prati igre domaćeg tima.

Navijači iz Kemnica, posle Lajpciga i Drezdena trećeg po veličini grada u Saksoniji, vređali su na rasnoj osnovi igrače Bajerna, ali i članove svog kluba.

Ova regija nekadašnje Istočne Nemačke poznata je kao uporište najekstremnijih neonacističkih grupa, koje i posle 75 godina vode duhovi zloglasnog Trećeg rajha. Primera isticanja simbola nacističke Nemačke je mnogo, a poslednji se dogodio u subotu.

Fašisti smešteni među najvatrenijim navijačima Kemnicera su tokom 90 minuta rasističkim povicima vređali tamnopute igrače Bajerna, a na udaru se našao i sportski direktor "nebeskoplavih" Tomaš Sobocika, nazivajući ga "jevrejskom svinjom".

Izvor: YouTube


Odmah posle utakmice Kemnicer se ogradio u saopštenju koje je izdao na zvaničnim internet stranicama kluba, u kojem je oštro osudio ponašanje i skandiranja navijača. Zanimljivo da je još tokom utakmice uprava zabranila igračima da odu do dela tribine gde su najžešći navijači Saksonaca i odakle su za vreme meča dolazile sve uvrede.

Radikalne frakcije navijača Kemnicera, koje su deklasirane kao ultradesničarske i neonacističke, godinama svojem klubu prave probleme. Nekadašnji kapiten Danijel Fran nedavno je ostao bez angažmana u klubu, jer je javno podržao neonaciste, a na jednom meču čak je i sedeo na tribini s njima. Potez uprave da raskine ugovor sa njihovim omiljenim igračem, razbesneo je navijače koji su na utakmici Kupa protiv HSV držali papire sa brojem 11, koji je u klubu zadužio Fran.

Kemnicer je klub osnovan u januaru 1966. godine. Najpoznatiji igrač koji je nosio "nebeskoplavi dres" je Mihael Balak.

Od 1953. do 1990. godine grad se zvao  Karl-Marks Stat… 

Sve vijesti