Haradinaj na sudu za zločine?

Autor:

Jedan od komandanata OVK, Ramuš Haradinaj, mogao bi pred Specijalizovanim većem u Hagu da bude optužen za sve ratne zločine koje je počinio posle 30. septembra 1998. godine. Veze sa Bokijem 13.

0
A- A A+

Haradinaj o saslušanju pred Haškim tribunalom Foto: Tanjug/TV Prva Haradinaj o saslušanju pred Haškim tribunalom


Bivši zamenik tužioca Srbije za ratne zločine, Dragoljub Stanković, koji je na listi advokata za zastupanje žrtava pred Specijalizovanim većem, podsetio je da je Haradinaj pravosnažnom presudom Haškog tribunala oslobođen krivice samo za dela izvršena između 1. marta i 30. septembra 1998. godine, za koja je bio gonjen.

Haradinaju Boki 13 podvodio devojke?

Bojan Jovanovski - Boki 13, koji je u Severnoj Makedoniji uhapšen zbog milionskog reketa, najverovatnije je umešan i u organizovanje elitne prostitucije, a devojke je podvodio čak i Ramušu Haradinaju, piše "Kurir". Makedonska policija je, navodno, u mobilnom telefonu Bokija 13 našla šifrovanu prepisku s bliskim saradnicima Haradinaja, a pretpostavlja se i da su Boki i Ramuš bili u direktnom kontaktu preko jednog pripejd broja, piše "Informer". Izvor iz istrage, visokopozicionirani pripadnik makedonske policije, kaže da je besan što je istraga poruka zaustavljena, i to po naređenju iz vrha vlasti u Skoplju koje ne želi da "kvari odnose" sa Prištinom.

Stanković za "Blic" kaže da je Haradinaj bio optužen da je u tom periodu kao komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) učestvovao u zajedničkim kriminalnim poduhvatima koji su imali za cilj da omoguće totalnu kontrolu u takozvanoj zoni Dukađini na KiM, ubijajući i kidnapujući civile za koje se sumnjalo da su sarađivali sa srpskim snagama.

Ističe da su članovi terorističke OVK nakon tog perioda preduzimali kontinuirane napade protiv srpskog, nealbanskog, pa čak i albanskog stanovništva za koje su smatrali da sarađuju sa vlastima tadašnje Jugoslavije, a cilj im je bio, kako kaže, zauzimanje teritorija, proterivanje nealbanskog stanovništva i stvaranje sopstvene države.

Haradinajev saradnik nađen RASKOMADAN u Amsterdamu!

"Nekadašnjem haškom tužiocu, Karli del Ponte sam krajem novembra 2003. godine predao dokaze o zločinima OVK koje je prikupilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, a koji se odnose uglavnom na zločine iz 1999. godine", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, među dokazima su dokumenta, pisani izveštaji i izjave svedoka koje je tužilaštvo prikupilo od svih nadležnih organa.

"Reč je o materijalu koji je sačinjen i verifikovan od obe obaveštajne agencija, VBA (vojne) i ondašnje RDB (civilne), i naročito od krivičnih odeljenja lokalnih sudova sa područja Kosova", kaže Stanković.

Zeka: I Haradinajev brat Daut pozvan u Specijalni sud

On je naglasio da bi, prema svim pravilima domaćeg i međunarodnog krivičnog prava, Haradinaj mogao da bude gonjen i izveden pred domaći ili međunarodni sud, pa i pred Tužilaštvo Srbije za ratne zločine koje je protiv njega vodilo istragu za zločine počinjene od 10. do 20. juna 1999. godine.

Protiv Haradinaja svedočilo 500 Srba,neki traže zaštitu

Sve vijesti