Prva Parada ponosa u Sarajevu - ipak ZABRANJENA!?

Autor:

Prva Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za 8. septembar, mogla bi biti zabranjena, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u kojoj se vlast podelila oko održavanja tog skupa.

0
A- A A+
parada ponosa gej Foto: Tanjug/Tanja Valič Ilustracija

Pošto su tokom dana iz političke stranke Narod i pravda predsednika skupštine Kantona Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje parade, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica istakao je kako skup nije dobio odobrenje za održavanje, prenosi Klix.

"Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", rekao je Katica.

Pojasnio je kako postoji mogućnost da policija na osnovu informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja tog skupa.

Beograd domaćin i EU Parade ponosa? Šetnja 15. septembra

"Odluka se može doneti najkasnije 48 sati pre planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator skupa, ukoliko bude doneto rešenje o zabrani ima mogućnost da se žali ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom telu koji donosi odluku po tom pitanju", rekao je Katica.

Sve vijesti