Neki su lagali o zračenju telefona - zrače znatno više?

Autor:

Najnovije testiranje nekoliko popularnih telefona sa tržišta otkriva da neki od njih zrače znatno više, nego što su proizvođači naznačili u svojim dokumentima o tome!

0
A- A A+

Postoji mogućnost da neki od aktuelnim smartfon modela zrače znatno više, nego što je to naznačeno u njihovim dokumentima i od normi, koje FCC (američko regulatorno telo) to dozvoljava. METRO je objavio da su stručnjaci za radijaciju iz SAD testirali 11 popularnih telefona, slučajno izabranih i uzetih sa slobodnog tržišta i da je utrvrđeno da su neki od njih emitovali znatno veću količinu mobilne radijacije od prijavljene i dozvoljene.

Nakon testiranja rezultati su predati Federal Communications Commission tj. FCC-u na dalju analizu i ispitivanje. Stručnjaci Chicago Tribune-a analizirali su zračenje telefona i merili ga na imitaciji ljudskog tela na različitim razdaljinama. Najmanja je bila samo dva milimetra, a mereno je zračenje uređaja i na razdaljini od pet milimetara i većoj do 10 milimetara. Ipak, razdaljina od dva milimetra od tela je najčešći način na koji korisnici danas nose telefon - u džepu spreda ili pozadi.

Pročitajte i ovo: Mikrotalasna VIŠE ZRAČI od 5G baznih stanica

Od 11 testiranih telefona, a među njima su bili iPhone, Motorola, Samsung, BLU i drugi, većina je pokazala daleko veći nivo zračenja od dozvoljenih normi na razdaljini od dva milimetra, što zaista jeste razdaljina na kojoj mnogi ljudi svakodnevno nose svoj telefon. Kako se razdaljina povećava tako dolazi i do opadanja zračenja, ali da bi ona bila zanemarljiva na oko 25 milimetara u gotovo svim slučajevima.

Američki list je istraživanje sproveo na novim telefonima, u laboratoriji i pripremljenim jednakim uslovima za svaki telefon, a istraživanje je pokazalo da je posebno kritičan nivo radijacije pokazao model iPhone 7. Visoko zračenje imali su i neki Samsung modeli, dok je Motorola bila u dozvoljenim granicama.

I Apple i Samsung su odgovorili američkom listu da za svaki model imaju validne sertifikate o nivou zračenja i da testiranja vrše po utvrđenim sistemima, koje FCC smatra valjanim. Takođe, obe kompanije

I dok se ne spominju konkretni rezultati svih 11 modela, jasno je da FCC mora, tvrdi Chicago Tribune, da pooštri pravila testiranja, jer se proizvođačima telefona izdaje dozvola nakon samo jednog pozitivnog testa svakog modela telefona na radijaciju, nakon čega se posle toga prave milioni i milioni komada tog uređaja, koji se više ne testiraju. Takođe, testovi bi trebalo da se standardizuju i vrše u apsolutno istim uslovima za sve proizvođače u sertifikovanim laboratorijama trećih strana, a ne u laboratorijama svakog od proizvođača.

Chicago Tribune podseća i na činjenicu da su testovi telefona propisani tokom 1990. godine i da su uređaji, koje danas koristimo mnogo drugačiji i da bi ih trebalo korigovati i prilagoditi današnjim trendovima. Recimo, proizvođači ne bi trebalo da mere zračenje telefona na razdaljini od samo jednog inča, kako savetuje preporuka FCC, nego da obaveza bude da se zračenje testira u na udaljenosti od samo nekoliko milimetara od tela.

Zračenje telefona je uvek aktuelna tema, a ako i vas to zanima, pogledajte listu uređaja koji najmanje i najviše zrače i informišite se o tome u našim ranijim objavama.

Neke stvari su nam, ipak jasne odavno - nosite telefon u torbici i ne prislanjajte ga na uvo dok ne čujete zvono s druge strane nakon poziva ili osetite vibraciju pred poziv, jer tada telefoni najviše zrače - dok su blizu tele i dok se veza uspostavlja!

Sve vijesti