Pljevljak naručio 18 tona kokaina!?

Autor:

Jedan od članova posade broda na kojem je američka policija u Filadelfiji pronašla 18 tona kokaina rekao je da iza nabavke droge stoji Pljevljak Goran Soković!

Pljevljak naručio 18 tona kokaina!? Foto: Tanjug/AP Photo/Arnulfo Franco ilustracija

Američki istražitelji provjeravaju operativne informacije o navodnom učešću Pljevljaka Gorana Sokovića u nabavci kokaina koji je pronađen na brodu u Filadelfiji, piše Dan.

List navodi da su do ovog podatka američki istražitelji došli tokom saslušanja crnogorskih pomoraca.

Istražitelji još uvijek nemaju čvrste materijalne dokaze da bi raspisali potjernicu za Goran Soković, već se provjeravaju tragovi sa broda koji će biti upoređeni sa DNK uzorcima tog Pljevljaka, navodi Dan. 

 Podgorički dnevnik dodaje da bi jedna evropska zemlja trebalo bi da dostavi FBI uzorak njegovog DNK i da će se, tek kad se obave ta vještačenja, znati više detalja.

Dan navodi da je Goran Soković označen kao desna ruka osuđenog narko-bosa Darka Šarića. 

Trenutno je u bjekstvu, a poslije zaplene 1,8 tona kokaina na jahti „Maui“ u Urugvaju, Srbija je za njim raspisala potjernicu. Po toj potjernici je 2010. uhapšen u rodnim Pljevljima, ali je pušten nakon četiri dana jer tada nije postojao sporazum o međusobnom izručenju. Od tada mu se gubi svaki trag.

Prema pisanju američkih medija, piše Dan, istraga o švercu 18 tona kokaina zaplijenjenih u Filadelfiji i dalje traje, a američki istražitelji došli su do podataka da postoji velika sumnja da je jedan od pomoraca sa broda na kojem je u Filadelfiji pronađeno oko 18 tona kokaina uspio da izbjegne hapšenje. 

Podgorički dnevnik saznaje da je, poslije opsežne istrage, utvrđeno da postoje dokazi koji ukazuju da je na brodu bio još jedan pomorac iz Kotora koji je, slučajno ili namjerno, pobjegao prije nego što je počela akcija hapšenja. 

Provjerava se da li je on napustio luku koju je brod posjetio prije pristajanja u Filadelfiji, gdje je pronađena enormna količina narkotika.

Nadležne službe SAD dobile su informacije da se na plovilu nalazi kokain, ali nijesu znale gdje je utovaren, kao ni kome je namijenjena isporuka. Dobili su podatak da šverc vode državljani Crne Gore, uglavnom iz Kotora, pa su odmah zaključili da je riječ o kriminalnoj grupi koja je organizovana i cilju šverca kokaina, podsjeća Dan.

Nakon hapšenja je otkriveno da te sumnje nisu u potpunosti tačne, odnosno da nisu svi moreplovci iz Crne Gore znali za tovar s kokainom, kao i da su druga lica organizovala ne legalni posao i trebala da preuzmu narkotike.

Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na 1,3 milijarde dolara.

Sve vijesti