Potonula barka kod Plave špilje!

Autor:

Drvena barka imenom „Kristina“ potonula je, iz za sada zvanično neutvrđenih razloga, danas oko 17 sati u akvatorijumu poluostrva Luštica, neposredno u blizini ulaza u Plavu špilju, prenos "Vijesti"

Potonula barka kod Plave špilje! Foto: MONDO/Miljana Dašić

„Javljeno nam je da je došlo do incidenta sa jednim drvenim plovilom na kome je, po izjavama svjedoka, bilo pet osoba. Njih je, nakon potonuća barke, prihvatio i sa lica mjesta odvezao turistički brodić „Delfin“, a havarisana barka u trenutnom stanju predstavlja opasnost za druga plovila koja se kreću u akvatorijumu u blizini Plave špilje, zbog čega se preduzimaju aktivnosti da se rizik po ostala plovila smanji", kazao je „Vijestima“ direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, Safet Kočan.

On je kazao da je Operativni centar UPS, odmah po dobijanju informacije o incidentu kod Plave špilje, na lice mjesta poslao spasilačko plovilo SAR-1 na kome je ukrcan i ronilac, a koji će pregledati barku što se cijela nalazi ispod vode, ali nije legla na dno, već pluta neposredno ispod morske površine.

O incidentu su obaviještene i Pomorska policija, odnosno Inspekcija suigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, koje rade na pouzdanom identifikovanju havarisanog plovila i nalaženju njegovog vlasnika, koji potonulu barku treba da ukloni o sopstvenom trošku.

U međuvremenu će havaraisana barka ona biti adekvatno obilježena i osigurana kako je valovi ne bi bacili na hridi, odnosno kako u nju ne bi udarilo neko drugo plovilo u inače, vrlo prometnom akvatorijumu oko veoma posjećene turističke atrakcije kakva je Plava špilja.

Sve vijesti