Slovenci hoće VEĆU NUKLEARKU u Krškom

Autor:

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas prilikom posjete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani, kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno sopstvene energije.

0
A- A A+
trafo, trafo stanica, struja, elektricitet, eps, električna energija Foto: MONDO/Stefan Stojanović

"U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer će nam biti potrebno sve više električne energije, posebno ako želimo da budemo razvojno uspješna država", kazao je Šarec na sastanku s vođstvom nuklearke.

Zbog serije "Černobilj" turisti hrle u Litvaniju

Nuklearka Krško, nominalne je snage 696 megavata, a koju je gradio američki Vestinghaus, počela je da radi 1981. godine.

Nuklearka Krško na udaru grinpisovaca

U zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske, i iz nje Slovenija osigurava znatan dio nacionalnog energetskog bilansa. Više puta je modernizovana, pa trenutno ima dozvolu rada do 2043. godine, prenosi Hina.

Prema riječima Šareca, zbog nastalih promena na području energije, Slovenija će uskoro morati da odluči u kome će se smjeru razvijati.

Opet problemi sa Krškom, preventivni prekid

"Slovenija jeste 'nuklearna država' jer iz nuklearke dobijamo znatan dio energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osjetili", kazao je Šarec, podsetivši da iz Krškog Slovenija dobija trećinu struje.

Sve vijesti