Voda na crnogorskim plažama je super, slobodno plivajte

Autor:

Analize Instituta za biologiju mora kažu da je voda na crnogorskim plažama dobrog kvaliteta i bezbedna za kupanje!

Voda na crnogorskim plažama je super, slobodno plivajte Foto: Guliver/Getty Images/molchanovdmitry

Morska voda na crnogorskim kupalištima je dobrog kvaliteta, sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju, pokazali su rezultati analize kvaliteta morske vode sa 100 javnih kupališta, koju je crnogorski Institut za biologiju mora sproveo od 13. do 16. avgusta.

Kvalitet vode prve klase K1 je na 90 kupališta, dok je na 10 kupališta bio K2 klase, saopšteno je iz Javnog preduzeća "Morsko dobro".

Šta znači K1 i K2

Morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara razvrstavaju se u dve klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok uzorci čije vrednosti prelaze propisane granice za ove dve klase se svrstavaju u grupu Van klase (VK).

Na svih 16 kupališta u opštini Ulcinj, kao i na svih 13 kupališta u opštini Bar voda je bila odličnog kvaliteta. Kvalitet morske vode K1 bio je na 25 kupališta u Budvi, dok je na jednom kupalištu kvalitet bio klase K2.

Kada je riječ o kvalitetu vode u Tivtu, od ukupno devet kupališta, analize su pokazale kvalitet K1 na sedam kupališta, dok je na dva kupališta voda bila klase K2.

U Kotoru, od ukupno 15 kupališta, kvalitet K1 zabeležen je na 11 kupališta, a na četiri kupališta voda je bila kvaliteta K2.
Analize kvaliteta morske vode na obali Herceg Novog pokazale su kvalitet K1 na ukupno 19 kupališta, dok je na dva kupališta voda bila klase K2.

Rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode, kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na internet stranici Javnog preduzeća "Morsko dobro".
Pogledajte kako je na najlepšim plažama Crne Gore:
Pržno

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Galija

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Mogren

Izvor: MONDO/www.mondo.me

Sve vijesti