Prvo kolo mušičarske lige u subotu na Žabljaku

Autor:

Na žabljačkom Vražjem jezeru u subotu biti održano prvo kolo Crnogorske mušičarske lige (CML), u organizaciji Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore i Sportsko ribolovnog flaj fišing kluba Budućnost, saopštili su organizatori.

0
A- A A+
pecaroš, jezero, pecanje, priroda, prirodne lepote Foto: Mondo Goran Sivački

  Navodi se da će takmičenje biti održano po propozicijama Svjetske flaj fišing organizacije, sa jednom mušicom bez povratne kuke, po sistemu Uhvati i pusti.

"Obavještavamo javnost da na Vražjem jezeru u vremenskom intervalu od 7 do 13 sati zbog održavanja prvog kola CML neće biti moguće obavljati sportsko-rekreativne aktivnosti", piše u saopštenju.

Organizator je predvodio da liga bude održana u okviru pet kola, a osim na Žabljaku najbolji crnogorski ribolovci nadmetaće se u Andrijevici, na Limu (14. septembra) i Plavu (Ljuca 21. septembra) i (Lim, 5. i 6. oktobra).

Saopšteno je da će liga pozlužiti za izbor reprezentacije za 26. Evropsko prvenstvo (jula naredne godine u Norveškoj) i 40. šampionat svijeta avgusta naredne godine u Finskoj.

Navodi se da sportsko ribolovni fly fishing klub Budućnost od juna 2017. godine upravlja ribljim fondom na Vražlem, Ribljem i Zminičkom jezeru i od tada, kako su saopštili, ulaže veliki napor da ta tri jezera i žabljački kraj promoviše kao važnu ribolovnu destinaciju.

"U 2019. godini u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede ruralnog razvoja klub je realizovao projekat pod nazivom Očuvanje prirodnih resursa i biodiverzteta kroz zaštitu i očuvanje voda i ribljeg fonda na područiju Durmitora", piše u saopštenju.

Saopšteno je da je tim projektom unaprijeđen rad ribočuvarske službe kroz osigurane uslove za kvalitetno obavljanje aktivnosti na zaštiti ribljeg fonda na Vražjem, Ribljem i Zminičkom jezeru, kao i na očuvanju biodiverziteta na ovom području, kroz nabavku adekvatne tehničke opreme za nadzor i sprečavanje nezakonitog izlova ribljeg fonda.

"Unaprijeđen je ambijentalni prostor oko Vražjeg, Ribljeg i Zminičkog jezera, kroz nabavku i montiranje neophodnog mobilijara koji omogućava bolju promociju pomenutih jezera i njihovo predstavljanje kao turističkih destinacija i prirodnih ljepota žabljačkog kraja", piše u saopštenju.

Navodi se da je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore u toku realizacija javnog rada Promocija prirodnih potencijala i razvoj ribolovnog turizma žabljačkog kraja kroz očuvanje životne sredine i zaštitu ribljeg fonda.

"Predloženi projekat realizuje se primjenom mjera usmjerenih na poboljšanje sektora očuvanja životne sredine, upravljanja vodama i ribljim fondom na područiju Durmitora koij pripada teritoriji opštine Žabljak, odnosno na tri vodena objekta Vražije, Zminičko i Riblje jezero za koje je aplikant korisnik ribljeg fonda", piše u saopštenju.

Saopšteno je da je cilj projekta društveno-ekonomski razvoj područja kroz inicijativu u očuvanju životne sredine i razvoja održivog turizma, zaštitu prirodnog nasleđa prepoznatog kroz nacionalni park Durmitor, zaštitu i unapređenje autohtonog ribljeg fonda i održivog razvoja sportskog ribolova i ribolovnog turizma.

Tagovi:
Sve vijesti