Već su dali sve, a daće i u Kini

Autor:

Košarkaši Crne Gore otputovali u Kinu, gdje ih od 31. septembra očekuje istorijski nastup na SP

Već su dali sve, a daće i u Kini Foto: MONDO

Dugo iščekivanje bliži se kraju, zvona Mundobaseta sve jače se čuju... Košarkaši Crne Gore juče su preko Istabula krenuli za Šangaj, u narednim danima privikavaće se na zemlju domaćina Svjetskog prvenstva, a onda ih od 31. avgusta očekuje ono o čemu sanjaju još od kada su krenule kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

"Očekuje nas prelijepo i zasluženo iskustvo" rekao je pred put selektor Zvezdan Mitrović, čovjek koji je iskovao istorijski plasman. "Najprije ćemo da se adaptiramo, imaćemo i pripremne mečeve, biće i naporno, jer ćemo putovati iz grada u grad, ali želimo da se maksimalno uigramo pred start prvenstva".

Crna Gora će Mundobasket otvoriti prvog dana septembra protiv Grčke, dva dana kasnije očekuje je duel sa Novim Zelandom, a 5. septembra i okršaj sa Brazilom.

"Probaćemo da napravimo rezultat", poručio je Mitrović. "Jasno nam je kakve su prognoze, ali nadamo se da možemo da idemo i preko toga da napravimo dobar rezultat. Momci su pokazali zaista izuzetan odnos dali su sve što su imali i daće sve od sebe i na takmičenju"

Prije Svjetskog prvenstva Crna Gora će u Kini odigrati i pripremne mečeve sa Poljskom, Iranom, dok je duel sa Nigerijom pod znakom pitanja.

"Ponavljam, najvažnije je da se adaptiramo, ali i da preostala tri meča iskoristimo da se još uigramo. U Lionu sam isprobao sve igrače, a sada ćemo malo raditi i taktički, da se naprave tandemi", objasnio je selektor Crne Gore. "Međutim, igrači se znaju, dugo su zajedno... Mislim da je najvažnija hernija, izlazak na parket, ulazak u meč. Motiva nam neće faliti".

Pred put u Kinu naši momci odigrali su tri test meča na turniru u Lionu poraženi su od Francuske, Argentine i Brazila.

"Možda je čudno nakon tri poraza, ali bilo je bolje nego što sam očekivao nije alibi ni za igrače ni za nas, ali igrali smo protiv tri jaka protivnika", istakao je Mitrović. "Sada idemo sa ambicijama da dobijemo što više utakmica i da pokušamo da prođemo u drugi krug, što bi bila senzacija ravna samom plasmanu na prvenstvo".

Kakvu Crnu Goru treba očekivati na najvećoj svjetskoj pozornici?

"Mi nismo ekipa koje može taktički da trči i šutira, da igra tranzicionu košarku... I na tri kontrolna meča, kada smo igru usmjerili 'pet na pet, imali smo dobar rezultat. Kad je krenula tranzicija, tu nismo imali snagu", objasnio je Mitrović. "Težnja je da se to zatvori, da se igra tvrđe, da se kontroliše skok i da uđemo u 'rat' pet na pet. U takvoj igri imamo dosta šansi".

Igra Crne Gore u Kini zavisiće mnogo od Nikole Ivanovića, koji je zbog povrede propustio skoro cijelu sezonu za nama.

"To je veliki problem. On je ušao u ritam, ali jedan od važnih taktičkih momenata je njegova fizička sprema. Pomagaće Derek Nidam, vidjećemo kako će se snaći Ognjen Čarapić, tu je i Petar Popović".

U jedno je selektor siguran...

"Naši igrači nemaju mnogo velikih mečeva, ali ovo je velika šansa za njih - te utakmice mogu da ih proslave, da od talentovanih momaka i dječaka, postanu velike zvijezde", jasan je Mitrović.

Na kraju je selektor Crne Gore poručio...

"Idemo u Kinu realno optimistični"

Juče je put Kine krenule 14 košarkaša - Nikola Ivanović, Derek Nidam, Ognjen Čarapić, Petar Popović, Jovan Kljajić, Suad Šehović, Aleksa Popović, Sead Šehović, Nemanja Radović, Dino Radončić, Marko Todorović, Milko Bjelica, Nikola Vučević, Bojan Dubljević.

Nakon posljednjih test mečeva selektor Mitrović će konačan spisak za SP skratiti za dva imena.

Sve vijesti