Stojković završio karijeru: Evropsko srebro za pamćenje

Autor:

Sjajni pivotmen raskinuo je ugovor sa izraelskim Makabi Rišonom i odlučio da sa navršenih 38 godina "okači patike o klin".

Stojković završio karijeru: Evropsko srebro za pamćenje Foto: MN Press

Rastko Stojković stavio je tačku na profesionalnu karijeru dugu dve decenije, tokom kojih je nastupao za 11 klubova u sedam zemalja.

Najdublji trag ostavio je u Crvenoj zvezdi, poljskom Viva Kilceu (2009-2013) i beloruskom Meškovu (2013-2018), ali sportska javnost najbolje ga pamti po partijama u dresu reprezentacije Srbije.

Posle brojnih trijumfa u doba SFR Jugoslavije i manje-više redovnog prisustva u borbi za medalje tokom druge polovine 90-ih (nakon ukidanja sportskih sankcija), rukometaši su se nakon bronze na Svetskom prvenstvu 2001. samo još jednom popeli na pobedničko postolje.

Bilo je to u januaru 2012. kada su na šampionatu Evrope u Beogradu dogurali do finala, pobedivši Poljsku, Dansku, Švedsku i Hrvatsku. Danci su se u finalu revanširali za poraz u prvoj fazi, ali to je svakako ostao najsvetliji momenat našeg rukometa otkako je Srbija postala samostalna država. I čini se da će tako biti još neko vreme...

"To nije trenutak, to su tri nezaboravne nedelje, druženja, ljudi oko tebe, puno emocija, punog 'Pionira', 'Arene', svega što smo proživeli. Taj januar 2012. godine se ne zaboravlja", rekao je Stojković u "oproštajnom" intervjuu za sajt "Balkan Handball".

Ne računajući jesen 2013, poslednjih 14 sezona proveo je u inostranstvu.

"Da mi je neko te 2005. godine na aerodromu, kada sam polazio u svet, rekao da ću imati ovakvu karijeru... Tada sam krenuo sa daleko manjim željama od onoga što sam napravio, a želje su mi bile velike. Moram da budem zadovoljan, bahato bi bilo tražiti više. Igrao sam Fajnal for Lige šampiona u Kelnu, finala EHF Kupa, Kupa pobednika kupova, Bundes ligu, prvenstva Evrope i sveta", dodao je Stojković.

Sve vijesti