Kina ne koči pregovore sa SAD zbog Huawei blokade

Autor:

Pompeo: SAD ne šalju “mešovite poruke” o Huawei kompaniji. Kine ne uslovljava pregovore pitanjem Huawei-ja, tvrdi američki sekretar.

Kina ne koči pregovore sa SAD zbog Huawei blokade Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je samo dan nakon odobravanja kompaniji Huawei novu tromesečnu licencu da SAD ne šalju "mešovite poruke" o toj kompaniji i da ne smatra da će stavljanje kineskog telekomunikacionog giganta na crnu listu blokirati trgovinski sporazum sa Pekingom. "Mislim da uopšte nema mešovitih poruka", rekao je Pompeo u intervjuu za CNBC. "Pretnja od toga da se kineski telekomunikacioni sistemi nađe u američkoj mreži ili u mrežama širom sveta, predstavlja ogroman rizik, i to rizik po nacionalnu bezbednost", rekao je državni sekretar SAD.

Pročitajte i ovo: Evo šta kaže Huawei - Maltretiraju nas, ali radimo kao nikad ranije

Američka vlada je u maju stavila Huawei na svoju "crnu listu", tvrdeći da je kineska kompanija uključena u aktivnosti, koje su suprotne nacionalnoj bezbednosti ili spoljnopolitičkim interesima SAD.

Vlada u Vašingtonu je 19. avgusta, ipak produžila Huawei kompaniji privremenu licencu, kojom se toj kompaniji dozvoljava kupovina komponenti od američkih dobavljača, ali je takođe više od 40 njenih filijala dodala na svoju ekonomsku "crnu listu". Rojters, međutim, podseća da je američki predsednik Donald Tramp samo dan ranije, u nedelju 18. avgusta, rekao da neće biti produženja licence, već da će se dogoditi "suprotno", te da SAD javno kažu da neće da posluju s Huawei-jem.

Na pitanje da li kineski predsednik Si Ðinping koči pregovore zbog američkih akcija prema kompaniji Huawei, Pompeo je odgovorio: "To nije naš utisak". "Mislim da je on (Si Ðinping) spreman da se uključi u seriju složenih trgovinskih pregovora. Dakle, ne, on se nije povukao, nije rekao - Neću da razgovaram ako radite ovakve stvari -", rekao je Pompeo u intervjuu za CNBC.

Huawei je u međuvremenu predstavio svoj HarmonyOS i Google Maps zamenu.

Tagovi:
Sve vijesti