Spriječeno oko 2.000 osoba da ilegalno uđu u Crnu Goru

Autor:

Mješovite patrole Vojske i policije od avgusta do decembra prošle godine spriječile su oko dvije hiljade osoba da ilegalno uđu u Crnu Goru, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić

0
A- A A+
Nuhodžić i Bošković Foto: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

  On je naglasio da njiihovi pripadnici poštuju zakonske propise i humano se odnose prema migrantima.

Nuhodžić je danas, sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, obišao karaulu Krenza na granici sa Albanijom, koju čuvaju mješovite patrole.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u kontinuitetu radi na unapređenja tehničke opremljenosti Granične policije, uz značajnu podršku Vlade i Evropske komisije, a u skladu sa standardima Šengena i Šengenskim akcionim planom”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, kontrolisane i sigurne granice doprinose većoj bezbjednosti crnogorskih građana i gostiju koji borave u Crnoj Gori, što je, kako je kazao, i najbolji doprinos bezbjednijem regionu i Evropi.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao da su zajedničke patrole duž dijela granice, u rejonu graničnog prelaza Božaj, primjer kako dvije institucije mogu zajednički da sarađuju i da obezbijede sigurnost građana i teritoriju Crne Gore.

“Danas smo Nuhodžić i ja obišli ovaj rejon, i ne samo ovaj dio naše granice, već kompletan dio od granice sa Kosovom do granice sa Albanijom, i uvjerili se da upravo Vojska i policija zajednički rade na potpunom obezbjeđenju i maksimalno mogućoj zabrani nelegalnih prelazaka naše granice”, istakao je Bošković.

Kako je kazao zajedničke patrole daju mogućnost da se zajedničkim radom uvježbavaju procedure i sve ono što je bitno, kako bi se na kvalitetniji i bolji način obezbijedila crnogorska granica.

“Na nama je da im unaprijedimo uslove za rad i boravak u ovim objektima”, zaključio je Bošković.

Vojska od avgusta prošle godine, na osnovu odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, pomaže graničnoj policiji u čuvanju državne granice i angažovana je u kontroli pograničnog pojasa i granice sa Albanijom u zoni graničnog prelaza Božaj.

“Granicu kontrolišu mješovite patrole Uprave policije i Vojske prvenstveno kako bi bili spriječeni ilegalni prelasci granice sa Albanijom, ali i druge nezakonite radnje na granici i u pograničnom pojasu”, navodi se u saopštenju.

Obilasku karaule prisustvovali su zamjenik načelnika Generalštaba Vojske pukovnik Svetozar Brajković i pomoćnik direktora Uprave policije za sektor Granične policije Vesko Damjanović.

Sve vijesti