Radulović: Predstoji nam teška godina

Autor:

ASK predstoji teška godina, jer je to jedan od ključnih subjekata za omogućavanje društvenog konsenzusa u vezi sa legalnošću i legitimnošću izbornog procesa, ocijenio je novoizabrani predsjednik Savjeta Agencije, Momčilo Radulović.

0
A- A A+
ASK Foto: Promo/antikorupcija.me

  On je danas, većinom glasova Savjeta, izabran za predsjednika tog tijela.

Savjet je na početku sjednice odbio da na dnevni red uvrsti inicijativu za formiranje radne grupe za kontrolu postupanja direktora Agencije Sretena Radonjića koji se odnosi na provjeru kartona onih koji su dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Inicijativu su podnijeli Institut alternativa i Centar za građansko obrazovanje, a za njeno uvrštavanje u dnevni red glasao je samo član Savjeta Zlatko Vujović.

Radulović je kazao da je inicijativu vidio tek danas, i poručio da ni ubuduće neće podržati nijednu koja nije podnijeta u razumnom roku.

On je rekao da će Savjet, nakon što dobije detaljne informacije od Agencije, o Inicijativi raspravljati na narednoj sjednici koja će biti održana do 10. septembra, i na čijem će dnevnom redu biti i predlog budžeta ASK-a.

Vujović je kazao da smatra da dodjela kredita po povlašćenim uslovima itekako može uticati na integritet javnih funikcionera.

„Svakako da može, posebno kada govorimo o nekim instancama kao što je sudska, koja odlučuje o konkretnim potencijalnim slučajevima onih koji dodjeljuju taj stambeni kredit“, rekao je Vujović.

On je istakao da javni funkcioneri ne treba da dobijaju kredite i stanove po takvim uslovima, mimo ostalih službenika i građana.

„Treba da dobijemo podatke o svim javnim službenicima koji su dobili stanove i kredita, jer su ih dobili iz budžeta, od sredstava svih građana“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, neki građani žive sa veoma malim primanjijma, a neki dobijaju bespovratno nešto što im ne pripada.

„Jer ako imate riješeno stambeno pitanje, ne vidim zašto bi ga ponovo rješavali o trošku građana“, dodao je Vujović.

Radulović je kazao da je to pitanje u najmanju ruku problematično, dodajući da je dobro što je veo tajnosti skinut sa takve informacije.

„Mi smo svi zabrinuti vezano za funkcionisanje tih institucija. Tu ima potencijala, a u kojoj mjeri je došlo do kršenja Zakona, to je na Agenciji da preispita“, rekao je on.

Savjet će, kako je kazao, nakon dobijenih detaljnih informacija od Agencije, razmotriti šta je to što bi moglo da bude eventualno kršenje zakona, i da o tome obavijeste nadležne državne organe.

„Za mene je, kao građanina, problematično što ako dođemo do takvih podataka, treba da obavijestimo određene organe i institucije na čijem se čelu nalaze ljudi koji su dobili te kredite“, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, najviše je problematično da li takva vrsta finansijske pomoći za pojedince i čelnike institucija može, ili je već, narušila njihovo nezavisno funkcionisanje.

„To je najveća opasnost, i to, pored zakonskog okvira, treba da bude u fokusu pažnje Savjeta, ali prevashodno Agencije“, kazao je Radulović.

On je rakao da „u tom smislu treba ići malo dublje, i pogledati način odlučivanja određenih struktura u periodu kada su se ova pitanja rješavala“.

Direktor Agencije Sreten Radonjić kazao je da ASK već radi na predmetima 96 funkcionera koji su dobili stambene kredite po povlašćenim uslovima.

On je kazao da je ASK u protekle dvije godine pokrenula 1,5 hiljada prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera što, kako je naveo, nijedna agencija u okruženju nije uradila.

„Znači, ne može da stoji primjedba da ništa nijesmo uradili protiv vladajuće strukture. Sve smo uradili protiv nje, ko je god pogriješio. Demokratska partija socijalista kad je pogriješila, kaznili smo je najstrošom kaznom koja je propisana“, istakao je Radonjić.

On je rekao da ništa ne može biti sakriveno, i da niko ne može biti privilegovan.

„Nikako se ja ne slažem da dodjela kredita ili stana sudiji, tužiocu, ministru ili direktoru, može uticati na kredibilitet njegovog rada. Svako ima pravo na kredit i na stan, i to ne može uticati na konflikt interesa“, kazao je Radonjić.

On je rekao da je Agencija počela sa radom 1. januara 2016. godine, i da slučajevi koji su se desili ranije nijesu u njenoj nadležnosti.

Na pitanje novinara zašto nije podnio ostavku na funkciju nakon što je njegov moralni kredibilitet narušen dobijanjem kredita pod povoljnim uslovima, on je rekao da je kredit prijavio u zakonskom roku,

„Radim 40 godina po pitanju bezbjednosti države, građana Crne Gore i njihove imovine. Imam stan od 80 kvadrata. Nigdje nije zabranjeno da mogu da adaptiram, da uvećam stambeni prostor, da ga ustupim ili zamijenim“ , naglasio je Radonjić.

On je istakao da nijedan zakon nije prekršen, i da ga to nimalo ne ometa u radu.

„Da sam dobio stotine hiljada mene ne ometa da pokrećem postupke protiv javnih funkcionera u ovoj državi“, zaključio je Radonjić.

Momčilo Radulović izabran za predsjednika Savjeta ASK

Tagovi:
Sve vijesti