Naći pravni lijek za nasilja nad zdravstvenim radnicima

Autor:

Crna Gora mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, poručili su iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć(ZHMP), navodeći da najoštrije osuđuju takve napade.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Gordana Bojanić Ilustracija

  Iz ZHMP kazali su da su sve učestalije uvrede i fizički napadi pojedinaca, a poslednji slučaj je napad na ekipu iz Pljevalja, koji su verbalno vrijeđani, a kasnije i kamenicom gađani kada su vozilom krenuli na hitnu intervenciju.

“ZHMP najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene i napade na zdravstvene radnike, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao, ne štedeći svoj život, pomažu povrijeđenima”, rekli su iz te zdravstve ustanove.

Kako su naveli, krajnje je vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici u pozitivno pravnoj regulativi i da za počinioce budu predviđene najstrože kazne.

Ocjenjuje se da država mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima.

“Kao zdravstvena ustanova u koju građani imaju veliko povjerenje, što pokazuju brojke, jer na godišnjem nivou pružimo oko 350 hiljada usluga u ambulanti i na terenu, nećemo dozvoliti da nesavjesni pojedinci naruše odnos koji mora postojati između pacijenta i zdravstvenog radnika”, poručili su te zdravstvne ustanove.

Kako su kazali, vrijeme je da se preispitaju sve mogućnosti zakonskih rješenja, u cilju zaštite zdravstvenih radnika.

Incidenti između zdravstvenih radnika i pacijenata, kako se navodi, mogu imati dalekosežne posljedice i društvo mora najozbiljnije prići rješavanju ovog evidentnog problema.

Iz te zdravstvene ustanove smatraju da se ovdje radi o pojedincima jer imaju izuzetno društveno odgovorne građane sa kojima imaju izvanredan odnos.

Prema njihovim riječima, najbolji pokazatelji kvaliteta rada i usluga jesu zahtjevi novoformiranih lokalnih samouprava koje su isključive u namjeri da se u njihovim opštinama oforme Jedinice za HMP.

“Apelujemo na građane da imaju visok nivo senzibiliteta prema zdravstvenim radnicima, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao spašavaju živote”, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Sve vijesti