Na Prokletijama nestale Njemica i Poljakinja

Autor:

Mayer Laura Sophie Veronika, dvadesetogodišnja državaljanka Njemačke i njena vršnjakinja Agata Patyczek iz Poljske, nestale su prije pet dana na planinskom masivu Prokletija, saznaje portal Standard.

1
A- A A+
Prokletije Foto: MONDO

  Prema nezvaničnim informacijama Standarda, nestanak planinarki njihove porodice prijavile su Interpolu, od kada za djevojkama traje intenzivna potraga.

Ono što se za sada zna jeste da svoj put započele u Crnoj Gori. Potraga za njima organizovana je na teritoriji naše zemlje, ali i susjedne Albanije.

Mlade planinarke navodno su 14. avgusta bile u Plavu, kada su, kako nezavnično saznaje Standard, svoj automobil ostavile u gradu i započele planinarenje. Postoji informacija, koja još uvijek nije provjerena, da su bile u Dobrodolju u Albaniji i uputile se za Čerem, a onda i za Theti odakle im se gubi trag.

Naime, iz Plava kreće planinarska staza „Vrhovi Balkana“, koja povezuje planinarske regione Crne Gore, Albanije i Kosova. Za nju dozvolu izdaje Granična policija u Plavu, ali je, saznaje  Standard, ove djevojke nijesu tražile.

Inače, ovom stazom kreće se veliki broj turista iz cijelog svijeta. Samo u julu je registrovano blizu 900. Iako je divljina, ima i strmog terena, te je albanska teritorija prilično nesigurna, uvijek ima egzibicionista koji žele da se oprobaju. Ono što se često dešava jeste da pojedini planinari i sami dođu u obilazak, a registrovano više takvih slučajeva.

Divlji masivi Prokletija se pružaju na području tri države – Crne Gore, Kosova i Albanije, povezujući oko 40 odvojenih planina, sa najvećim brojem glečera u Evropi koji su formirali oštre planinske litice, koji su pravi izazov za planinare i alpiniste.

Tagovi:
Sve vijesti