Prošle godine spriječeno čak 21 ubistvo!

Autor:

Službenici Uprave policije od 2015. godine spriječili su izvršenje čak 39 likvidacija. Prema podacima koji su redakciji Dana dostavljeni iz Uprave policije, najviše ubistava osujećeno je tokom prošle godine čak 21

Prošle godine spriječeno čak 21 ubistvo! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sumnja za najviše planiranih i izvršenih likvidacija poslednjih godina pripisana je sukobu kotorskih klanova “škaljarskog” i “kavačkog“. Njihov rat počeo je 2014. godine kada je nestalo 200 kilograma kokaina u Valensiji. Već naredne godine krenuli su brutalni obračuni i ubistva.

Prema podacima iz Uprave policije, tokom 2015. godine policijski službenici su na osnovu operativnih saznanja spriječili pet ubistava, a naredne godine jednu. Aktivnostima preduzetim u 2017. godini osujećeno je sedam ubistava, a 2018. čak 21. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je saopšteno iz kabineta pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića, spriječeno je pet ubistava. Iz Uprave policije nijesu mogli da odgovore na pitanje da li su mete u ovim slučajevima, uglavnom, bili pripadnici zavađenih kotorskih klanova.

Navedena krivična djela, prema svim pokazateljima, trebalo je da budu izvršena u sklopu sukoba između organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Crne Gore, a koje predstavljaju dio širih regionalnih struktura pojasnili su iz policije.

Ubistva su, kako navode, spriječena preventivnim, proaktivnim i represivnim aktivnostima usmjerenim protiv djelovanja suprotstavljenih članova pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Crne Gore. Aktivnosti su preduzimali pripadnici Sektora kriminalističke policije u saradnji i koordinaciji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije i nadležnim tužilaštvima.

Najviše ubistava spriječeno je 2018. godine, kada su po nalogu specijalnog državnog tužioca uhapšeni pripadnici tri kriminalne grupe koje se terete za više izvršenih, ali i osujećenih ubistava. Te mafijaške organizacije, prema sumnjama SDT-a, formirali su Nikšićanin Ranko Radulović, Kotoranin Igor Vukotić i državljanin Albanije Erogen Brajović. Njihove mete, prema navodima naredbe o sprovođenju istrage, bili su glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov sin. Takođe, ove grupacije imale su u planu da ubiju braću Marka i Vladimira Vilotijevića, ali i Duška Roganovića. Prioriteti za ubistvo bili su nekadašnji službenici ANB-a Zoran Lazović i Duško Golubović. Na spisku meta našao se i njihov kolega iz policije Duško Koprivica i njegov sin, a planirane su i likvidacije Darka Janjića, Radovana Mujovića i braće Vladimira i Nikole Banićevića.

Uhapšeni uglavnom odgovaraju samo za nelegalno oružje

Iz Uprave policije naveli su da nemaju podatke o tome kako su kvalifikovana krivična djela protiv lica koja su uhapšena u akcijama u kojima su spriječene likvidacije. Nerijetko, tokom prethodnih godina, dešavalo se da iz Uprave policije saopšte da je hapšenjem nekih lica spriječeno izvršenje najtežih krivičnih djela. Ipak, uhapšenim osobama na teret su stavljana krivična djela koja nemaju veze s pokušajem ubistava. Ti osumnjičeni uglavnom su odgovarali za nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija.

To se događalo i u slučajevima kada su policajci pronalazili takozvane štekove u kojima je bilo automatsko oružje, brojna municija, silikonske maske za lice…

Iako je sav plijen ukazivao na opremu za ubistva, uhapšeni su pred sudom odgovarali samo zbog nelegalnog oružja.

Sve vijesti