"Nije bilo zloupotrebe matičnih ćelija"

Autor:

Ministarstvo zdravlja izdalo je oko 80 saglasnosti na godišnjem nivou za uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce novorođenčeta.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

  Postupak čuvanja matičnih ćelija regulisan je Zakonom o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja, koji je donešen u septembru 2015. godine.

Iz Ministarstva ističu da u Crnoj Gori ne postoji bio-banka za čuvanje i skladištenje tkiva i ćelija, ali da je osnovano predstavništvo Bio Save, koje je dobilo odobrenje Ministarstva da može biti posrednik u procesu čuvanja i distribucije matičnih ćelija prema bio-bankama sa kojima zaključuju ugovor u eurozoni ili drugim državama.

“Nakon zaključivanja ugovora Ministarstvo zdravlja izdaje saglasnost predstavništvu za posredovanje u uvozu i izvozu matičnih ćelija, cijeneći uslove strana ugovornica u dijelu koje su u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore iz ove oblasti”, kazali su iz ovog resora listu Pobjeda.

Matične ćelije iz pupčanika vrpce iz krvi novorođene bebe, kako pojašnjavaju, uzimaju se u Kliničkom centru Crne Gore ili opštoj bolnici na odjeljenjima ginekologije i akušerstva odmah nakon porođaja.

"Postupak se sprovodi u skladu sa Zakonom, na lični zahtjev bračnog para koji očekuje bebu ili porodilje koji se dostavlja predstavništvu u Podgorici i sa neophodnom dokumentacijom u originalu ili ovjerenu kod suda ili notara, dostavlja Ministarstvu na saglasnost", kazali su iz Ministarstva.

Postupak davanja i presađivanja tkiva i ćelija se vrši primjenom načela: pristanka, odnosno saglasnosti davaoca i primaoca, davanja u cilju liječenja, nekomercijalnog davanja i anonimnosti davaoca i primaoca.

Sve vijesti