RASISTIČKA DIPLOMATIJA: Hrvatica hoće "belu Evropu"

Autor:

Sekretar Ambasade Hrvatske u Berlinu, Elizabeta Mađarević, na društvenim mrežama širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove. Čak je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamerila "nedostatak vlastite kulture".

0
A- A A+
zagreb hrvatska hrvati Foto: MONDO, Jelica Dojčinović

Zagrebački portal Index nabraja sve "gafove" Mađarevićev - na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, zagovara "belu Evropu", koja je samo takva "čista", širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice...

Koga će štititi "nemački" policajac?

"Bezbednost Nemaca je stavljena u ruke stranaca koji žive u Nemačkoj da bi se poboljšala društvena integracija. Očito, socijalna integracija stranaca u nemačko društvo je važnija od bezbednosti i dobrobiti nemačkih građana. Tja, integracija je ključna riječ za sve. Ja se samo pitam kako će turski ili iranski policajac braniti Nemca, a ne svog turskog ili iranskog sunarodnika? Lojalnost očito nije toliko važna za integraciju /zato evropska multikulturna društva funkcionišu tako savršeno loše", napisala je Mađarevićeva.

 Da stvar bude gora po zvanični Zagreb, Hrvatska od 1. januara predsedavati EU i tada će, kako se navodi, dobar odnos zvaničnog Zagreba i Berlina biti veoma važan.

A diplomatska predstavnica u Berlinu već godinama objavljuje na nekoliko internet portala tekstove u kojima, kako se navodi, napada migrante i izbeglice predstavljajući ih kao pretnju hrišćanskoj Evropi. U svojoj "misiji" nije propustila da napadne ni Istanbulsku konvenciju (o zaštiti žena od porodičnog nasilja) i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Činjenica da je takva osoba istaknuti deo hrvatske diplomatske misije u glavnom gradu Nemačke predstavlja veliki skandal i štetu za hrvatsku reputaciju u Berlinu i EU, navodi Index.

"Čista i autentična Evropa. Samo beli Evropljani kako je bilo pre samo 30 godina u celoj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali srećom jeste", napisala je 8. avgusta Mađarevićeva na engleskom jeziku na Facebooku, uz fotografiju, kako se pretpostavlja, sa hrvatskog primorja.

O migrantima je napisala da "većinom muslimani, dolaze u Evropu ne samo zbog socijalnih povlastica i evropskih pasoša, već i zbog političkih razloga islamizacije agende". "Evropo, moraš naučiti reći ne i izgraditi svoje samopoštovanje i hrišćanski identitet koji je stvorio najrazvijenije delove sveta", napisala je ona na društvenoj mreži.

Mađarevićeva u jednom postu ironično kao "dobru komediju" opisuje vest da u pokrajini Baden-Virtemberg od 24.000 policajaca njih 330 nisu nemački državljani, što je moguće prema nemačkom zakonu iz 1993. godine, a reč je većinom o useljenicima koji imaju dozvolu trajnog boravka i dokazali su znanje nemačkog jezika.

Sve vijesti