PONOVO PANIKA:U Njujorku frka zbog ekspres-lonca VIDEO

Autor:

Zbog dva ostavljena "ekspres-lonca" evakuisane su glavne stanice podzemne železnice Njujorka na Menhetnu i poremećen je sav ostali saobraćaj unaokolo usred jutarnje gužve.

0
A- A A+
policija,uviđaj,njujork Foto: Screenshot/Youtube/CBS News

Posebna jedinica policije je potom utvrdila da lonci, koji su se u ranijim terorističkim napadima koristili kao sudovi za bombe kućne izrade, ipak nisu eksplozivne naprave.

Vlasti sada istražuju da li su bili postavljeni namerno, da zaplaše ljude, ili da testiraju snage bezbednosti, saopštio je gradonačelnik Bil de Blasio.

Treći "ekspres-lonac" nađen je tri kilometra dalje na ulici, na nekoliko blokova od Svetskog trgovinskog centra i Njujorške berze, što je pokrenulo još jednu policijsku istragu.

ekspres-lonac Foto: Screenshot/Youtube/CBS News

Slična panika izbila je početko meseca na Tajms skveru, a uzrok joj je bio "pucanjava" iz auspuha  jednog automobila.

Opšta PANIKA u NJUJORKU, građani bežali s Tajms skvera

Amerikanci od 2001. godine i prvog udara na zemlju spolja, žive u strahu od terorista. Desetine sumnjivih predmeta svakodnevno se prijave u Njujorku, ali blizina mesta terorističkih napada 11. septembra 2001. godine izaziva posebno veliku nervozu.

"Zastrašujući je svet u kojem živimo, i sve ove situacije treba shvatiti ozbiljno jer, ne daj bože, jednog dana... naprava može biti prava", rekao je guverner države Njujork, Endrju Kuomo.

"Ekspres-lonci" puni eksploziva ubili su tri osobe, a stotine ranili kada ih je par islamskih ekstremista detonirao tokom Bostonskog maratona 2013. godine. U septembru 2016. godine, takva bomba je na Menhetnu ranila 30 ljudi, a takvih slučajeva je bilo još u SAD, delom u ime al-Kaide i tzv. Islamske države, a delom i domaćih desničarskih terorista.

Sve vijesti